Bizonyára sokan hallották már a jótanácsot: megfázáskor, influenza esetén „életmentő” lehet egy jó tyúkhúsleves. Ez a gyógymód generációról generációra terjed, de vajon tényleg van tudományos alapja?
Egyre többen fújják az orrukat, köhögnek, ha tetszik, ha nem, nyakunkon a megfázások és az influenza időszaka. Sok otthonban fel is hangzik majd az évszázados, sőt évezredes tanács: ilyen esetben csodákat tehet egy jó meleg szárnyasból készült húsleves. És valóban, gyakran tényleg segít. De vajon egyfajta kellemes placebóról van szó, vagy tudományosan is alátámasztható a gyógyító hatás? A The Conversation magazinban a Daytoni Egyetem táplálkozástudományi professzor osztotta meg a kérdéssel kapcsolatos nézeteit.
A szakember szerint az ilyen ételek egyik különleges vonzerejét jellegzetes ízük, a titokzatos ötödik ízként is emlegetett umami adja. Ezt gyakran húsos ízként is emlegetik. Egyébként nem minden umami ízű étel húsalapú, a sajttal, a gombával vagy a szójaszósszal kapcsolatban is beszélnek ilyen ízről. Túl a kellemes ízélményen: az umami ízű ételekben megtalálható a glutamát aminosav – az aminosavak pedig a fehérjék építőkövei – magyarázza a professzor.
Korábbi tanulmányok már utaltak arra, hogy a szárnyasleves íze kulcsfontosságú gyógyító tulajdonságai szempontjából. A felső légúti betegségben szenvedők általában alig esznek, aminek az az oka, hogy az akut betegségek gyulladásos reakciót váltanak ki, és ez csökkentheti az étvágyat. Ha viszont valaki nem eszik eleget, akkor nem jut hozzá a szükséges táplálékokhoz, és ez egyáltalán nincs kedvező hatással az immunrendszer egészségére és a betegségekből való felépülésre.
Betilthatják a népszerű náthagyógyszerek két összetevőjét - mit (ne) szedjen, aki beteg?
Mégis inkább egy forró teát? Több oka is lehet a náthás betegnek, hogy elgondolkodjon, milyen módon kezeli azt a baját, amely a közkeletű bölcsesség szerint gyógyszerrel egy hét, anélkül hét nap alatt múlik el.
A szárnyasleves umami íze viszont növelheti az étvágyat. Egy kísérlet résztvevői például azt mondták, hogy megjött az étvágyuk, miután megkóstolták az umami ízű levest. Más kutatások szerint az umami az emésztésre is jó hatással van. Amint az agy a nyelv ízérzékelőin keresztül érzékeli az umamit, testünk beindítja emésztőrendszerünket, hogy könnyebben felszívja a fehérjét. Ez pedig csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket, amelyek gyakran kísérik a felső légúti fertőzéseket.
Más kutatások arra utalnak, hogy a szárnyasleves csökkentheti a gyulladt szövetekbe jutó fehérvérsejtek számát. Ezt úgy éri el, hogy közvetlenül gátolja a neutrofilek, egyfajta fehérvérsejtek azon képességét, hogy eljuthassanak a gyulladt szövethez. Az alacsonyabb fehérvérsejt-aktivitás az orrjáratokban pedig csökkentheti a gyulladást.
A szakember azonban arra is figyelmeztet, hogy nem minden szárnyasleves egyforma. Például ultrafeldolgozott konzerv változataik, akár tésztával, akár anélkül készültek, nem tartalmaznak sok olyan antioxidánst, amely a házi készítésű változatokban megtalálható. Ráadásul nem sok zöldség kerül beléjük. Épphogy a leves házi készítésű változataiban található tápanyagok azok, amelyek megkülönböztetik ezeket a konzerv változatoktól. A csirke teljes fehérjeforrással látja el a szervezetet a fertőzések leküzdéséhez, a zöldségek számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak.
Még a csirkeleves melege is segíthet. A folyadék elfogyasztása és a gőzök belélegzése megemeli az orr- és légutak hőmérsékletét, ami fellazítja a légúti megbetegedéseket gyakran kísérő sűrű váladékot. A tanulmányok azt mutatják, hogy a tyúkhúsleves hatékonyabban oldja fel a nyálkahártyát, mint a forró víz önmagában. A csirkeleveshez olykor használt gyógynövények és fűszerek, mint a bors és a fokhagyma szintén fellazítják a nyálkát. A vizet és elektrolitokat tartalmazó húsleves még a hidratálásban is segít.
Tehát a legújabb tudományos eredmények is azt sugallják, hogy a csirke- vagy tyúkhúsleves – bár nem a megfázás és az influenza kimerítő gyógymódja – valóban segít a gyógyulásban. Úgy tűnik, a nagymamának megint igaza volt – zárja sorait a szakember.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.