Tech hvg.hu 2023. március. 02. 15:03

Az emberi szervezeten belül nyomtat szöveteket ez az új 3D nyomtató – videó

Az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem kutatói megoldották, hogy külön műtét nélkül is lehessen nyomtatott szöveteket adni az ember belső szerveihez.

A kutatók élő sejtekkel kevert biotintákat használnak annak érdekében, hogy természetes, szövetszerű struktúrákat hozzanak létre. Ez a technológia olyan területeken alkalmazható, mint például a gyógyszerfejlesztés és a szövetszerkezetek megalkotása.

Ezen a téren jelenthet komoly előrelépést az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem kutatóinak fejlesztése. A szakemberek egy olyan puha, alkalmazkodó robotkart készítettek, amivel a bioanyagokat egyenesen a belső szervekre lehet rányomtatni – írja az Interesting Engineering.

Az Advanced Science című tudományos lapban megjelent írás szerint az F3DB nevű eszköz képes a többrétegű bioanyagokat közvetlenül a belső szervek és szövetek felületére vinni. Eddig egy mesterséges vastagbélben és egy sertésvesében tesztelték az F3DB-t.

A nyomtatófej nagyon hasonlóan működik, mint a többi asztali 3D nyomtató, mivel puha mesterséges izmokból áll, amelyek lehetővé teszik a háromdimenziós mozgást. A hidraulikának köszönhetően a robotkar tetszőleges hosszra állítható be. Merevsége a különböző rugalmas szövet- és csőtípusok felhasználásával pontosan beállítható.

Thanh Nho Do, a kutatás vezetője szerint a rendszer óriási előnye, hogy azzal egyből a szervekre lehet nyomtatni. Jelenleg ugyanis – emeli ki a kutató – csak arra van lehetőség, hogy a testen kívül történjen meg a nyomtatás, majd a szövetet egy műtét segítségével kell rögzíteni az adott területre. Így azonban a kettő egyszerre oldható meg, ami gyorsabb gyógyulást eredményezhet.

A rendszert most élő állatokon kezdik el tesztelni, és ha beválik, az embereknél is ki fogják próbálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.