Tech MTI 2023. január. 12. 16:03

3D-nyomtatás és lézervágás is segített egy százéves szövőszék életre keltésében Pécsen

A modern technológia vívmányainak köszönhetően tudták a Pécsi Tudományegyetem hallgatói egy több mint százéves szövőszék hiányzó alkatrészeit pótolni, hogy a szerkezetet használatba lehessen venni.

Több mint százéves, működésképtelen szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték meg és készítették el a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) tanuló gépészmérnök-hallgatók – jelentette be az intézmény.

A közlemény szerint Pápai Lívia textilművész, az egyetem művészeti karának oktatója kérte fel a hallgatókat arra, hogy az oktatási célokra ajándékba kapott, a manapság a már beszerezhetetlennek számító, hiányzó alkatrészek miatt működésképtelen eszközöket használatba lehessen venni.

A művészeti karos oktatók és hallgatók segítettek felkutatni a gépek mechanizmusait, emellett a gépészmérnök-hallgatók a működő szövőszékek tanulmányozásával jutottak információhoz. Ezek alapján alakították ki a hiányzó alkatrészek formáját, funkcióját – idézték a közleményben Vasvári Gyulát, a PTE MIK gépészmérnöki tanszékének megbízott vezetőjét.

A tervezésnél 3D-nyomtatót is bevetettek, először műanyagból kinyomtatták a megtervezett darabokat, így könnyebb volt módosítani azokat, majd ezután formázták meg fémből a végleges alkatrészeket. A hallgatók egyebek mellett kilincskerekeket terveztek, egyedi méretű csavarokat, reteszeket és forgatókart gyártottak.

A megmunkáláshoz a gépészképzésen is oktatott esztergálásra, marásra, hegesztésre egyaránt szükség volt, sőt az egyik szabálytalan formájú alkatrész kialakításában lézervágással segített a kar egyik ipari partnere.

A megbízás azért is volt hasznos a leendő mérnökök számára, mert egy olyan különleges eszközzel ismerkedhettek meg, amellyel nem találkoznak a ma működő vállalkozásoknál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.