A tudósok most először vizsgálták, hogy van-e összefüggés a demencia és az agy D-vitamin szintje között. Kiderült, érdemes ezzel a területtel foglalkozni.
A demencia ma már egyértelműen népbetegségnek tekinthető, világszerte mintegy 55 millió embert érint, az idő előrehaladtával pedig ez a szám a szakemberek szerint csak növekedni fog. A kutatók egy nemrég elvégzett vizsgálat során azonban azt találták, hogy a D-vitamin felhalmozódása az agyszövetben jobb kognitív funkcióhoz vezethet. Az Interesting Engineering összegzése szerint azon agyak, amelyekben magasabb a D-vitamin szintje, egészségesebbnek tekinthetők.
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, vagyis zsírral kell találkoznia ahhoz, hogy felszívódjon. A vitamin képes elraktározódni a szervezetben, valamint segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, illetve az immunválasz kialakulását is. A tápanyag olyan ételekben található meg, mint a zsíros halak, de természetes úton bevihetjük a tej vagy a narancslé segítségével is.
Az amerikai Tuft Egyetem kutatói által végzett vizsgálat az első, amely az agy D-vitamin szintjét vizsgálta. A tanulmányban kifejezetten a neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttekre összpontosítottak. A kutatócsoport felfedezte, hogy a vizsgált alanyok közül annak, akinek magasabb volt a D-vitamin szintje az agyában, jobb volt a kognitív funkciója is.
Szokott D-vitamint szedni? Pedig lehet, hogy kellene
Rengeteg egészségügyi problémát okozhat, ha a szervezetben vitaminhiány lép fel. Mivel a D-vitamint a napfénnyel tudjuk a szervezetünkbe juttatni, a késő ősztől kora tavaszig érdemes D-vitamint szednünk.
Sarah Booth, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmény rámutatott, hogy az élelmiszerek és tápanyagok ellenállóbbá tehetik az agyat olyan, demenciával kapcsolatos betegségekkel szemben, mint például az Alzheimer-kór.
A szakemberek 290 ember agyszövetének mintáját tanulmányozták, majd ezután értékelték a személyek kognitív funkcióit.
A tanulmány során a Tuft Egyetem kutatói az agy négy részében keresték a D-vitamint, amelyek közül kettő az Alzheimer-kórhoz, az egyik a véráramláshoz kapcsolódó demencia kialakulásához, míg a negyedik a kognitív hanyatláshoz kapcsolódik.
Rájöttek a D-vitamin egy nagyszerű hatására
A leggyakrabban használt vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők nem javítják, de nem is károsítják az egészséget - vélik kanadai kutatók, akik a médiában gyakran általános érvényűként idézett megállapítással szemben valójában kifejezetten csak a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatának fényében vizsgálták a vitaminok hatását.
Ezek alapján két felfedezést is tettek. Egyfelől azt, hogy a D-vitamin jelen van az agyszövetekben – ezt eddig nem vizsgálták –, a másik pedig, hogy a magas D-vitamin szint az agy mind a négy régiójában hozzájárult a jobb kognitív funkcióhoz és az egészséghez. Az ezzel kapcsolatos tanulmányt az Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association című tudományos lapban publikálták.
A kutatók a jövőben további vizsgálatokat szeretnének végezni, és abban bíznak, hogy azok segítségével jobb kezelési és megelőzési stratégiákat tudnak majd kidolgozni a demenciával kapcsolatos betegségek ellen.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.