Nemcsak az elhízottság, hanem az alultápláltság is lehet komoly kockázati tényező az idősek körében Covid-fertőzés esetén.
Ma már közismert, hogy az elhízás kockázatot jelent a súlyos Covid-megbetegedés és -halál szempontjából – a túlsúlyos koronavírusos betegek gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre –, azonban az idős betegek esetében másra is érdemes figyelni. A stockholmi Karolinska Intézet szakemberei úgy találták, hogy a 75 évesnél idősebb betegek közül nagyobb valószínűséggel haltak meg a Covidot követő valamilyen szövődménybe azok, akiknek alacsony volt a testtömeg-indexük (BMI), kórosan soványak voltak.
Tavaly tavasszal, az első Covid–19-hullám idején a svédországi kórházi halálozás 24 százalékos volt az idős betegek között, és a halálozás kockázata majdnem megkétszereződött azoknál a betegeknél, akiket „törékenynek” minősítettek a CFS (Clinical Frailty Scale) osztályozás alapján.
A kutatók mintegy 10 ezer stockholmi beteg adatait vizsgálták, a páciensek átlagéletkora 83 év volt. A túlélés nyomon követése rövid volt: csak a kórházi kezelés idejére szorítkozott. A szakemberek nem találtak bizonyítékokat arra, hogy az elhízás kockázati tényező lenne ezen idős betegeknél, azonban az alultápláltság (18,5-nél kisebb BMI) összefüggésben volt a covidos betegek halálozásával. (Referenciaként a Covid–19-től eltérő diagnózis miatt kezelt betegeknél is elvégezték az elemzéseket.)
A kutatók az eredményeik alapján úgy gondolják, hogy a táplálkozási állapot vizsgálata elengedhetetlen az idős páciensek megfelelő kezeléséhez. Összefoglalójukat a Clinical Nutrition folyóiratban tették közzé.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.