Tech hvg.hu 2021. május. 07. 20:03

Ismeretlen rádiójelet fogott a NASA a Vénusz mellett, a tudósokat is meglepte

A NASA Parker Solar Probe nevű napszondája még 2020 júliusában repült el a Vénusz mellett, amikor furcsa adatokat rögzített az eszköz egyik műszere.

Már több mint két éve tart a NASA napszondájának, a Parker Solar Probe-nak a küldetése. A cél, hogy minden eddiginél közelebb kerüljünk a csillagunkhoz, és minden korábbinál több adatot tudjunk összegyűjteni róla. A szerkezet 2020 augusztusában a Vénusz mellett is elhaladt, és egy olyan fotót készített róla, ami még a tudósokat is meglepte.

Még ennél is izgalmasabb felfedezés volt az, mit egy 2020 júliusában történt megközelítés során tett a napszonda. A Geophysical Research Letters című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a megközelítés során a Nap extrém elektromos és mágneses terének vizsgálatára megalkotott műszer, a FIELDS egy alacsony frekvenciájú rádiójelet rögzített, amely a Vénuszról érkezett.

A NASA szerint a befogott "adás" annyira meglepte őket, hogy először nem is tudták, mi lehet a forrása. Glyn Collison, a NASA tudósa csak másnap eszmélt rá, hogy mivel lehet dolguk: a szakembernek eszébe jutott, hogy hasonló jeleket fogtak akkor is, amikor a Galileo űrszonda áthaladt a Jupiter holdjainak ionoszférájában. Mint kiderült, itt is hasonló volt a helyzet, a rádiójelet ugyanis a Vénusz ionoszférájában fogták. Ezt aztán hanggá alakították át, az így keletkezett dallamot pedig közzé is tették.

A NASA bejelentése szerint a befogott rádiójel arra is jó volt, hogy ki tudták számolni a Vénusz ionoszférájának vastagságát. Ez azért is fontos, mert a légkör ezen rétegének változásával azt is megérthetik a kutatók, hogy miként vált a bolygó olyan pokolivá, mint amilyen napjainkban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Serdült Viktória 2021. június. 18. 11:00

Ha nem marad, akivel a szexről lehetne beszélni az iskolában, akkor marad a net

Úgy akarja kitiltani a szexuális neveléssel foglalkozó civil szervezetek egy részét az iskolákból a kormány, hogy a tanárképzés alatt egyáltalán nem készítik fel a leendő pedagógusokat, hogyan beszélgessenek diákjaikkal a témáról. Szerencsés esetben a védőnő segít, a legtöbb gyerek viszont még mindig a pornóból tájékozódik. Szakemberek attól tartanak, hogy a listázás miatt a gyerekek nem kapnak elég információt, pedig igenis igénylik, hogy a nemi identitásról, vagy akár a homoszexualitásról is beszéljenek.