Tech MTI / hvg.hu 2021. április. 22. 13:03

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések megakasztották az influenzavírus németországi terjedését.

Nagyrészt a pandémia elleni intézkedéseknek köszönhetően évtizedek legenyhébb influenzaszezonja zajlott Németországban, ahol eddig mindössze 519 esetben igazolták a vírus jelenlétét.

A Robert Koch Intézet (RKI) influenza-munkacsoportjának adatai alapján ez a szám az influenzahullám kezdetének hivatalos kritériumait sem teljesíti. "Egyáltalán nem volt influenzajárvány ebben a szezonban" – fogalmazott az RKI szóvivője.

Azóta, hogy a munkacsoport 1992-ben elkezdte az adatok rögzítését, ez idén fordult elő első ízben. Az északi félteke legtöbb országában szintén elmaradt az éves influenzajárvány.

Az RKI jelentése szerint az országban összesen 13 halálesetet lehet laboratóriumi vizsgálat alapján az influenza idei hullámához kötni.

Minden korábbi influenzaszezonban több száz haláleset történt, a 2017-18-as súlyos járványban majdnem 1700. Mivel ezek csak a laborvizsgálattal igazolt esetek, a valós szám ennél biztosan magasabb. A 2017-18-as influenzajárvány valódi halálos áldozatainak száma nagyjából 25 ezer lehetett Németországban az RKI becslése alapján.

Az influenzaszezon elmaradásának fő oka az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések sora lehet. A gondosabb higiéné, a maszkviselet, az emberek közötti távolság megtartása, a szobák szellőztetése, az otthonról végzett munka, az iskolák időszakos bezárása mind hozzájárult, hogy a világ számos országában történelmi mélypontot értek el az influenza esetszámai – írta az RKI.

A szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt is, ami a koronavírus-járványnak és a vakcinákról szóló vitáknak köszönhető. A németországi egészségügyi adatok szerint márciustól decemberig mintegy 3,5 millióval több influenzaoltást adtak be, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés