Tech hvg.hu 2021. április. 20. 19:03

Pénteken jelenik meg a Samsung legbiztonságosabb telefonja

Az igazán nagy biztonságot sajnos csak Dél-Koreában kamatoztathatják az egyik új Galaxy telefon tulajdonosai, itt érhető majd el ugyanis a Samsung második kvantumtechnikával felszerelt okostelefonja, a Galaxy Quamtum2.

A Samsung és a dél-koreai SK Telecom szolgáltató bejelentette a Galaxy Quantum2 készüléket, a Samsung második kvantum kriptográfiai technológiát tartalmazó okostelefonját. Elődjéhez, a tavalyi Galaxy A Quantumhoz hasonlóan a Galaxy Quantum2 is a világ legkisebb kvantum-véletlenszám-generátor (QRNG) chipkészletét kapta, amelynek a mérete 2,5x2,5 milliméter. A chipet az ID Quantique fejlesztette, az SKT stratégiai partnere a kvantum kriptográfiai kommunikációs technológiában.

A QRNG chipset lehetővé teszi, hogy az okostelefon-tulajdonosok kiszámíthatatlan és mintázat nélküli, véletlenszerű számok előállításával biztonságos szolgáltatásokat vehessenek igénybe, megbízható legyen a hitelesítés és az információk titkosítása. A QRNG chip automatikusan együttműködik az Android Keystore API-kat használó alkalmazásokkal, ami könnyebben elérhetővé teszi ezt a technológiát a fejlesztők számára.

A készülékre, amely április 23-án kerül piacra Dél-Koreában, már gyűjtik az előrendeléseket. A Samsung elsősorban azokra a felhasználókra gondolt, akik egy kellően jó specifikációkkal felruházott, biztonságos telefont szeretnének. A 6,7”-es, 1440 x 3200 pixel felbontású. Super AMOLED kijelzővel szerelt készülék éppen ezért a Qualcomm 7 nm-es technológiával készült Snapdragon 855+ chipkészletét kapta. 6 GB-nyi RAM került bele, és 128 GB a – bővíthető – tárhely.

A hátoldalára triplakamera (64 MP, 12 MP, 5 MP) került, a szelfikészítő 10 MP-es. 4500 mAh-s akku gondoskodik az Android 11-et futtató telefon energia-ellátásáról. Hazájában fekete, fehér és lila színben árulják majd az 5G képes készüléket, nagyjából 190 ezer forintnak megfelelő összegért. Úgy tudni, hogy a Samsung esetleg máshol is bevezeti ezt a telefont (Galaxy A82 néven), viszont a globális változatból hiányozni fog a QRNG chip.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.