Tech hvg.hu 2021. április. 08. 11:33

Több mellékhatást tapasztalnak azok, akiket Modernával oltottak, mint akik a Pfizer vakcináját kapták

A védőoltások előnyét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Abban ugyanakkor eltérés mutatkozik, hogy az egyes gyártók termékei milyen mellékhatást váltanak ki az emberből.

Világszerte, így az Egyesült Államokban is használják a Moderna és a Pfizer–BioNTech gyártotta védőoltásokat a koronavírus-járvány ellen. A két vakcina hatásosságát már több tudományos dokumentáció is bizonyította. Az általuk kiváltott mellékhatásokban ugyanakkor eltérés mutatkozik, legalábbis erről árulkodik az az új elemzés, ami a JAMA orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

A dokumentáció szerint azok, akiket a Moderna termékével oltanak be, többféle mellékhatást tapasztalhatnak, mint azok, akik a Pfizer vakcináját kapják.

A kutatás önkéntes adatszolgáltatás révén valósult meg: miután az amerikai pácienseket is oltani kezdték a két gyártó vakcinájával, arra kérték őket, hogy ha mellékhatásokat tapasztalnak, úgy tegyenek róla bejelentést egy erre a célra létrehozott felületen. A The Verge cikke szerint a vizsgálat a V-safe nevű program keretében zajlott, amit az amerikai járványügyi központ, a CDC hirdetett.

A dokumentáció szerint idén február 21-ig mintegy 3,6 millió amerikai járult hozzá az önkéntes adatszolgáltatáshoz, és tett bejelentést valamilyen jelenségről, amit az első oltás után tapasztalt. A szakemberek ezeket a jelzéseket összegezve a következőket állapították meg:

  • az oltottak 73 százaléka nyilatkozta azt, hogy fájdalmat érzett a szúrás helyén, míg a Pfizer-vakcinát kapók 65 százaléka tapasztalta ezt;
  • a Moderna vakcinájával oltottak esetében körülbelül 51 százalék jelentette azt, hogy testszerte érez valamilyen mellékhatást. Ugyanezt a pfizeresek 48 százaléka érezte.

A második oltás után is érkeztek bejelentések, igaz, az ebből származó adatokat már egy lényegesen kisebb, 1,4 milliós tábor biztosította. Ez alapján azt szűrték le a kutatók, hogy azok közül, akik a második Moderna-vakcinát is felvették, mintegy 82 százalék panaszkodott arra, hogy fájdalmat érez a szúrás helyén – a Pfizernél ez az arány 69 százalék volt, vagyis ismét kisebb.

[Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák]

A tanulmányból az is kiolvasható, hogy összességében az emberek 74 százaléka jelentett valamilyen mellékhatást a Modernával oltottak közül, míg a Pfizernél valamivel kevesebben, 64 százaléknyian. A legnagyobb különbség a hidegrázás terén jött elő: ezt a mellékhatást a modernások 40 százaléka tapasztalta, a Pfizerrel oltottaknál mindössze 22 százalék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.