Tech hvg.hu 2021. február. 09. 18:49

Nyilvánosságra hozta az OGYÉI, kinek nem ajánlják az orosz Szputnyik V vakcinát

A koronavírus elleni oltóanyag alkalmazási előírása szerint a mellékhatások enyhék vagy közepesek, és általában három napon belül elmúlnak.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Megjelent az orvosoknak szóló alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

Azt már Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a készítménnyel a krónikus betegséggel rendelkezőket nem oltják be. Ezt támasztja alá az OGYÉI honlapján megjelent tájékoztató is, mely szerint nem javasolt a vakcina beadása a többi közt

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,
  • autoimmun betegségben szenvedőknek,
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén.

A tájékoztatóban azt írják, hogy a második adag oltás ellenjavavalt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) lépnek fel. Arra is figyelmeztetnek, hogy az oltást nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete, ezt a helyszínen fogják ellenőrizni.

Az oltást egyelőre nem adják be terhes vagy szoptató anyáknak, valamint 18 év alattiaknak, mert – hasonlóan a többi engedélyezett vakcinákhoz – nincs még elég információ, hogyan hat rájuk a vakcina.

A Szputnyik V mellékhatásai a dokumentum szerint ugyanolyanok, mint a többi koronavírus-oltóanyagé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, mint a hidegrázás, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, illetve az injekció beadásának helyén duzzanat is kialakulhat.

[A magyaroknak is érdemes lesz megfogadniuk a szabályt, amelyre az első beoltottakat figyelmeztetik]

Az OGYÉI kiadott egy másik tájékoztatót is, kifejezetten az oltottak részére is.

Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján azt mondta, a budapesti háziorvosokat arra kérték, keressenek embereket, akiket az orosz Szputnyik V-vel oltanak majd be az oltópontokon. Öt-öt fő kijelölését várják tőlük. Elmondása szerint jelenleg 20 ezer Szputnyik V vakcina van az országban, de ezeknek jelenleg is zajlik a tesztelése.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakemberei január 20-án adták ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz vakcinára, akkor közölték, hogy az NNK-nak még vizsgálnia kell a szert és ők fogják kimondani a végső szót, hogy fogják-e Magyarországon használni. Azután, hogy az OGYÉI megadta az ideiglenes engedélyt a vakcinára, Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy három ütemben 2 millió adagot vásárol belőle a magyar kormány.

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban korábban több aggály is felmerült, ezek közül az egyik az volt, hogy más szert kaptak klinikai vizsgálatra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai, mint ami végső soron forgalomba fog kerülni. Az OGYÉI főigazgatója azonban azt közölte, hogy az oltóanyag engedélyezési folyamata során minden kérdésükre választ kaptak.

A világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben is foglalkoztak a Szputnyik V-vel. Azt írták, hogy a vakcina harmadik, klinikai kipróbálási fázisából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatok szerint az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonyságú.

A Magyar Orvosi Kamara a szaklap cikke után is azt közölte, hogy hiányolják a vakcinák alkalmazásával kapcsolatban a dokumentumokat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján. Ezek hiányában nem tudták ajánlani kollégáiknak a készítményt. Az OGYÉI azt ígérte, hogy még a tömeges oltás előtt nyilvánossá teszik az orosz vakcina dokumentumait.

Kásler Miklós miniszter múlt hét vasárnap közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a Szputnyik V-t.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés