Tech hvg.hu 2020. december. 28. 09:33

A világhírű evolúcióbiológus szerint Karikó Katalin Nobel-díjat érdemel

Karikó Katalin, a BioNTech magyar alelnöke kutatótársával dolgozta ki a legígéretesebb koronavírus-vakcinák alapját.

“Adjanak Nobel-díjat ennek a nőnek!” – írta a Twitteren Richard Dawkins evolúcióbiológus a magyar kutató, Karikó Katalin munkásságát méltatva. Dawkins a bejegyzéshez azt az angol nyelvű cikket is mellékelte, amely a magyar tudós eredményeiről szól.

Karikó Katalin, a BioNTech nevű cég magyar alelnöke, aki kutatótársával, Drew Weismann-nal együtt dolgozta ki a mostani koronavírus-vakcinák alapját, az úgynevezett hírvivő RNS-t.

Karikó Szolnokon született, majd néhány évnyi magyarországi kutatómunka után az Egyesült Államokba költözött, és jelenleg is ott él. A HVG-nek adott interjúban azt mondta:

Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.