Tech hvg.hu 2020. szeptember. 15. 09:03

18 kilométeres magasságba küldené fel a Csillaghajót a SpaceX – aztán egyben vissza is hozná

A SpaceX hamarosan újabb tesztet hajthat végre az űrhajóval, amellyel a vállalat tervei szerint az emberiség meghódíthatja a világűrt.

Célegyenesbe érnek a Starship (Csillaghajó) körüli munkálatok a SpaceX-nél. Az elmúlt egy hónapban két tesztrepülést is elvégeztek a leendő űrjármű prototípusával, legutóbb szeptember 4-én, amikor is 150 méter magasra küldték a szerkezetet – ami aztán szerencsésen földet is ért.

A projekt kapcsán Elon Musk állt elő a hírrel, amely szerint hamarosan újabb tesztrepülést hajtanak majd végre. Az SN8 névre keresztelt prototípus a tervek szerint néhány nap múlva készen áll majd arra, hogy 60 ezer láb, vagyis nagyjából 18,2 kilométeres magasságba repítsék, majd vissza is hozzák onnan.

Ami újdonság lesz az előzőekhez képest, hogy a rakétának már lesz orrkúpja. A korábbiaknál – az SN5 és SN6 prototípusoknál – még csak egy súlyt helyeztek el a szerkezet tetejére, de maga az orrkúp nem volt a helyén.

A SpaceX még februárban kért engedélyt egy nagy magasságú repüléshez, de hogy pontosan mikor kerítenek rá sort, azt nem tudni.

A 18 kilométer még messze lenne a világűrtől – az valahol 100 kilométeres magasságban, a Kármán-vonalnál kezdődik –, a sikeres teszt bebizonyítaná, hogy valóban életképes a Csillaghajó ötlete.

A vállalat, illetve Elon Musk tervei szerint az emberiség ezzel az űrhajóval hódíthatná meg a világűrt, illetve a Marsot is. Ugyanakkor a Csillaghajó önmagában még nem jelent kulcsot a gyors sikerhez: Elon Musk szerint a misszió teljesítéséhez pár száz ember halála benne van a pakliban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!