A vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása némileg megnövelheti a szívbetegségek és a halál kockázatát egy új tanulmány szerint.
A vörös húsok fogyasztásának kérdése akkor került újra fókuszba, mikor tavaly ősszel egy tudóscsapat azzal állt elő, hogy a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".
Ennek ellentmond egy a héten a JAMA Internal Medicine című szaklapban közölt eredmény, amely szerint a vörös húsok, feldolgozott húsok (kivéve a halak) vagy szárnyasok heti kétszeri fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának 3-7 százalékkal való növekedésével.
A vörös és feldolgozott húsok (kivéve a szárnyasok és halak) heti kétszeri fogyasztása 3 százalékkal megnöveli a korai halálozást eredményező bármely ok kialakulásának kockázatát.
[Tudja, milyen az optimális étrend? Az a baj, hogy azok sem tudják, akik havonta megírják]
Az amerikai Északnyugati Egyetem és a Cornell Egyetem tudósai hat, nagy létszámú, úgynevezett kohorszvizsgálat eredményeit összegezték, ezek között mintegy három évtized utánkövetéses vizsgálatainak eredményei is szerepeltek. Ez összesen 29 682, átlagosan 53,7 éves résztvevőt jelentett. A kohorszvizsgálat a populáció egy feltételezett kockázati tényezőnek kitett csoportjának időbeni utánkövetésével méri az adott időszakban az új betegek számát.
A tanulmány ugyanakkor nem vizsgálta a résztvevők főzési módszereit. Ráadásul étkezési szokásaik idővel változhattak is, mivel a táplálkozásukról szóló információkat csak egy alkalommal gyűjtötték be.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.