Tech hvg.hu 2019. december. 12. 18:03

Magyarországra hozzák a jövő drónjait, ezek már sokkal tovább repülnek

Valamiért három cég is Magyarországon értékesítene hidrogénmeghajtású drónokat, amelyek sokkal tovább képesek repülni, mint a ma kapható eszközök.

Együttműködési megállapodást kötött a Hy-Hybrid Energy, a GOLDI Mobility és a HES Energy Systems nevű cégek, hogy hidrogénnel üzemelő drónokat gyártsanak, illetve szállítsanak magyarországi vásárlók számára – írja az iparággal foglalkozó H2 View.

Az érintett vállalatok drónfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalataikat felhasználva már a jövő év első felében elérhetővé teszik a Hycopter nevű eszközt a magyar piacon. Az üzemeltetéséhez szükséges háttértámogatást is biztosítják. További részleteket nem tudni, így az sem világos, miért pont Magyarországot választották.

A Hycopter nem olyan, mint a többi drón, ugyanis eleve hosszabb ideig képes repülni: nagyjából 3-3,5 órát bír. Az eszköz nehezebb tárgyak szállítására is alkalmas, habár 1 kilogrammnál többet már nem képes megemelni. A Hycopter felső részén két hidrogéntartály található, amely fontos szerepet játszik az elektromos energia termelésében.

A mai (akkumulátoros) drónok egyik fő gondja, hogy nem sok időt képesek a levegőben tartózkodni. A Hycopter (és más, szintén hidrogénnel üzemelő társai) eleve más technológia alapján működik: a tetején lévő üzemanyagcellák a levegőből oxigént nyernek ki, amely folyamatba a propellerek is besegítenek. A cellákon átáramló hidrogén és oxigén során végül egyenáram keletkezik.

A hidrogénmeghajtású drónokra ugyanúgy telepíthetők kamerák, amelyet a HES Energy Systems saját oldalán sem felejt el kihangsúlyozni. Azt is hozzáteszik, hogy az ilyen szerkezetek objektumok ellenőrzésére, illetve légi megfigyelésre is alkalmasak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.