Tech hvg.hu 2019. július. 10. 12:33

Lekapcsoltak egy fontos egységet a Voyager-2-nél, de még így is simán működik

A jelek szerint a Voyager-2 sokkal szívósabb eszköz, mint azt bármikor is reméli merték a tudósok. Most épp egy fűtőberendezést kapcsoltak ki, de a hozzá tartozó műszer továbbra is képes dolgozni.

Idén már 42 éve lesz annak, hogy a NASA útnak indította az emberiség eddigi legsikeresebb űprogramjának Voyager-1 és a Voyager-2 űrszondáját. A több mint négy évtizede úton lévő szerkezetek már 21 illetve 18 milliárd kilométerre vannak a Földtől, a szakembereknek pedig egyetlen feladatuk maradt: biztosítan, hogy a lehető legtovább működjenek az űreszközök.

[Izgalomba jött a NASA: fontos dolgot mértek a Voyager–2 műszerei]

Ennek okán a NASA nemrég bejelentette, kikapcsolják a Voyager-2 egyik fűtőrendszerét, ami a kozmikus sugárzást mérő kütyüt (CRS) tartotta a megfelelő hőmérsékleten. Mindezt azért tették, hogy energiát takarítsanak meg, ám kiderült, a CRS még így is működik – annak ellenére, hogy jóval alacsonyabb hőmérsékleten van most, mint amilyenre letesztelték négy évtizeddel ezelőtt.

NASA

Mindez ugyanakkor rávilágított arra a problémára is, hogy a készülékeket valószínűleg egyre nehezebb lesz életben tartani. Minél távolabb kerül ugyanis a Naptól, annál hidegebb környezetben lesz majd. Mostanra már így is jóval alacsonyabb hőmérsékletben kell működniük, mint amire 42 évvel ezelőtt "kiképezték" őket.

[NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat]

Bár a fűtőegységek még üzemelnek, a NASA ezeket (és néhány eszközt) hamarosan lekapcsol majd, hogy a maradék energiája minél tovább kitartson. Az, hogy a Voyager-2 CRS-e még így is képes működni, igazi meglepetés volt a mérnökök számára.

Ha szeretne tudni, miként alakul a Voyager-1 és a Voyager-2 sorsa, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?