Tech hvg.hu 2016. január. 25. 07:02

Milyen ötlet? Így még a zuhanó repülőn is mindenki túlélne – videó

Egy orosz feltaláló szerint a lecsatolható utastér lehet a jövő. Hasonló megoldáson gondolkodik az Airbus is.

Bár a repülőgépgyártók jelenleg is az utasok biztonságát helyezik előtérbe, de ha a gép zuhanni kezd, akkor azért baj van. Egy orosz feltaláló azonban úgy véli, van olyan módszer, amivel még biztonságosabb lehetne a repülés. Az Independent beszámolója szerint Tatarenko Vlagyimir Nikolajevics a lecsatolható utastérben látja a megoldást.

Amennyiben a repülő felszálláskor, leszálláskor, vagy útközben vészhelyzetbe kerül, a gép törzse leválna, majd a tetőbe épített hatalmas ejtőernyőknek köszönhetően szép lassan ereszkedne a föld felé. A feltaláló az egészet úgy alakítaná ki, hogy az utasok poggyászát is sikerüljön megmenteni.

Nikolajevics azt állítja, az általa megkérdezett emberek 95 százaléka szívesen fizetne többet azért, hogy ilyen technológiával ellátott gépen utazhasson. Igaz, arra nem tudott válaszolni, hány embert is kérdezett meg a témában. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik megkérdőjelezik a technológia hatékonyságát, mondván, hogy a lecsatolható kabin veszélyeztetné a gép szerkezeti integritását, és az sem tisztázott, mi történik a pilótákkal, ha leválik az utastér.

Tény azonban, hogy nem ez az első alkalom, hogy a levehető utastér ötlete felmerül. 2013 februárjában az Airbus nyújtott be hasonló ötletéről szabadalmi kérvényt. A cég elképzelése szerint az utasok a levehető utastérbe szállnának be, majd azt felülről helyeznék a gép törzsére a felszállás előtt. A megérkezés után hasonló módon történne az utasok távozása is – ezzel pedig még a fordulóidőn is spórolnának a légitársaságok.

Ha érdeklik a repülős érdekességek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.