Fémet olvasztottak szalonnával és uborkával
Nem csupán ízletes a szalonna, hanem annyi energia van benne, hogy még a fémet is meg tudjuk vele olvasztani, derül ki a Popular Science és a Boing Boing TV közös videoblogjából. A fémolvasztás vegetariánus módra is működik: uborkával és kenyérrel.
A meglepő kísérlet lényege egy átalakított hőlándzsában rejlik. Ezzel egy csövön nagy sebességgel kiáramló tiszta oxigént vezetnek olyan anyagokhoz - például magnéziumrudakhoz -, amelyek a gáz hatására meggyulladnak, égésük közben pedig igen nagy hőt bocsátanak ki, kvázi forró fémplazmafolyamot lövellve ki a cső végén - mindez katasztrófák idején ideálissá teszi mentőeszközként. Ha más nincs kéznél, fémvágónak lehet használni például.
A Popular Science videofelvételében látható: a magasabb égési energiához nem szalonnát, hanem az annál jobb minőségű prosciuttót használják. A szeleteket vékony csövekké tekerik össze, majd megsütik őket, hét darabot nagyobb szeletekbe tekernek belőlük, ezeket a nagyobb darabokat újra a sütőbe helyezik, amíg igen száraz és kemény nem lesz a szalonnacső. Mindezt még egyszer beletekerik a prosciuttoba, majd ragasztószalaggal hozzáerősítik egy oxigénbefúvó csőhöz.
A videóban az is látható, hogy szalonna nélkül is készíthető hőlándzsa, külső héjként uborka, belső "töltelékként" pedig kenyér is használható hozzá, hatékonysága viszont alacsonyabb a szalonnából készített változaténál.