2009. február. 17. 11:22
MTI
Utolsó frissítés: 2009. február. 17. 11:03
Tech
Megölte a jó minőségű ételeket a modern táplálkozás?
Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükből szinte mindent megkóstolt.
"Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a főzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztető jegyeként.
A főzés átalakítja a keményítőket, a zsírokat és a proteineket, s koncentrálja az ételek tápanyagát - magyarázta egy, a korai emberek táplálkozási szokásait taglaló beszélgetésen.
"Az emberi táplálkozás fémjele a rugalmasság, az arra való képesség, hogy ember bármilyen körülmények között tud élelmet találni vagy készíteni" - mondta William Leonard, a Northwestern University antropológusa. Szerinte a magas tápértékű étrend a nagyobb agy növekvő energiaigénye miatt vált szükségessé. Az emberek legfontosabb eledelei sokkal táplálóbbak, mint más főemlősöké, amelyek leveleken és gyümölcsökön is elélnek - tette hozzá.
Az állkapocs alakja, mérete és a fogak kopása sokat elárul arról, mit ettek őseink - számolt be Peter Ungar, az Arkansas Egyetem munkatársa. - "A vegyi próbák azt mutatják, a két és fél millió évvel ezelőtti emberek étrendje változatos volt, tartalmazott fűféléket, magvakat és talán állatokat is" - állapította meg Matthew Sponheimer, a Colorado Egyetem szakembere.
A táplálkozás változatosságára talált bizonyítékot William Leonard is, a szakember szerint a különböző vidékeken eltérő módon étkeztek az emberek. A szibériai pásztorok étrendjének legalább a felét a hús teszi ki, míg a perui burgonyatermesztők táplálékában a hús aránya csak 5-6 százalékot ér el.
"A modern nyugati táplálkozás - aminek számlájára az elhízás gyors növekedését is írják - a minimálisra csökkentette az erőfeszítéseket a jó minőségű ételek előállítására" - vélekedett Leonard.
A főzés átalakítja a keményítőket, a zsírokat és a proteineket, s koncentrálja az ételek tápanyagát - magyarázta egy, a korai emberek táplálkozási szokásait taglaló beszélgetésen.
"Az emberi táplálkozás fémjele a rugalmasság, az arra való képesség, hogy ember bármilyen körülmények között tud élelmet találni vagy készíteni" - mondta William Leonard, a Northwestern University antropológusa. Szerinte a magas tápértékű étrend a nagyobb agy növekvő energiaigénye miatt vált szükségessé. Az emberek legfontosabb eledelei sokkal táplálóbbak, mint más főemlősöké, amelyek leveleken és gyümölcsökön is elélnek - tette hozzá.
Az állkapocs alakja, mérete és a fogak kopása sokat elárul arról, mit ettek őseink - számolt be Peter Ungar, az Arkansas Egyetem munkatársa. - "A vegyi próbák azt mutatják, a két és fél millió évvel ezelőtti emberek étrendje változatos volt, tartalmazott fűféléket, magvakat és talán állatokat is" - állapította meg Matthew Sponheimer, a Colorado Egyetem szakembere.
A táplálkozás változatosságára talált bizonyítékot William Leonard is, a szakember szerint a különböző vidékeken eltérő módon étkeztek az emberek. A szibériai pásztorok étrendjének legalább a felét a hús teszi ki, míg a perui burgonyatermesztők táplálékában a hús aránya csak 5-6 százalékot ér el.
"A modern nyugati táplálkozás - aminek számlájára az elhízás gyors növekedését is írják - a minimálisra csökkentette az erőfeszítéseket a jó minőségű ételek előállítására" - vélekedett Leonard.