2008. szeptember. 09. 12:05 MTI Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 09. 12:43 Tech

Olcsó olaj műanyagból

Egy új, az eddigieknél olcsóbb eljárást dolgozott ki műanyaghulladék olajjá történő visszaalakítására egy thaiföldi hulladékfeldolgozó vállakozás.

Két évvel ezelőtt, amikor Bangkok Szamut Prakan körzetének vezetői felkérték a Professional Waste Technology (PWT) nevű céget, hogy segítsen hulladékgondjaik enyhítésében, senki sem gondolta volna, hogy nagyszerű új technológia fog születni. A cég szakemberei ismerték ugyan a pirolízis folyamatát, amellyel a műanyag ismét olajjá konvertálható, de az európai technológiát túlságosan drágának tartották. A szárazdesztillációnak is nevezett módszer lényege, hogy a műanyag gyártásának folyamatát megfordítva ismét olaj keletkezik.

Két évi fejlesztési munka eredményeként sikerült egy, az eddiginél olcsóbb ipari méretű eljárást kidolgozni. Délkelet-Ázsia egyetlen ilyen olajelőállító üzeme ez év májusában indult el. Naponta 10 ezer tonna műanyagot képes feldolgozni és ezzel 6-8000 liter jó minőségű olajat, illetve olajszármazékot előállítani. Egyes melléktermékek - mint például a folyékony gáz - energiaforrásként hasznosíthatók, míg a keletkezett hamu a beton-, illetve gumigyártásban lel felhasználást.

"Technológiánk mindössze 40 millió bahtba (197 millió forintba) kerül" - mondta Szomcsai Lertwiszettherakul, a PWT elnökhelyettese a Bangkok Post napilapnak. "Ezzel szemben a külföldi eljárás ára 200 és 400 millió baht (kb. 950 millió - 1,9 milliárd forint) között mozog. Mindemellett a miénknek kisebb az energiaigénye is"

Thaiföldön naponta 42 millió tonna hulladék keletkezik, ennek 40 százaléka egyedül Bangkokban és környékén. A szemét 85 százaléka hasznosítatlanul szeméttelepekre kerül és csak 15 százalékát dolgozzák fel vagy égetik el. Szakértők reményei szerint az új eljárás segíteni fog ennek az aránynak a javításában.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.