2007. május. 08. 16:24 MTI Utolsó frissítés: 2007. május. 08. 16:25 Tech

Műanyag űrfóliával védekeznének a globális felmelegedés ellen

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy az emberiség úgy gátolhatja meg a túlzott felmelegedést, ha a napsugárzás egy részét képes távol tartani a bolygótól. A javaslatok közül sokat komolyan is vesznek, így a NASA már meg is bízta Angelt a terv részleteinek kidolgozásával. A rakéták egyenként 800 000 kerek, 60 centiméter átmérőjű műanyag fóliát szállítanának világűrbe. Vastagságuk nem haladná meg az egy tized millimétert, ezért súlyuk sem lenne nagyobb egy pillangóénál.
 
Tíz év múlva a 16 billió fólia egy ovális felhőt alkotna, amelynek az átmérője a Földével lenne egyenlő, hosszúsága pedig elérné a 100 ezer kilométert. A felhő az úgynevezett Lagrange pontnál lebegne, másfél millió kilométerre a Föld felszínétől. Ennél a pontnál a Nap és a Föld vonzása egyensúlyban van, vagyis a gigantikus műanyag köd egy helyben lebegne a világűrben. Minden fóliának saját meghajtása és kormányzása lenne, vagyis a napszél sem fújná el őket, megmaradnának egy alakzatban. A "napernyő" a napfény mintegy két százalékát térítené el, de az emberek a Földön nem érzékelnék, hogy sötétebb lett.
 
Ha a napernyő 50 évig kitart, évi 100 milliárd dollárba kerül, - mondja Angel, aki szerint ez 0,2 százaléka a világ bruttó össztermékének - írja a német tudományos portál beszámolója.
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.