2007. április. 04. 12:55 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. április. 04. 12:51 Plázs

Lázat és gyomorhurutot okoz a globális felmelegedés

A globális felmelegedés közvetlenül hat a gyermekek egészségére az év forróbb napjain; az emelkedő testhőmérséklet miatt megnő a sürgősségi esetek száma - állítja egy friss tanulmány.

Egy új jelentés szerint a globális felmelegedés miatt az év melegebb napjain a gyerekek között megnő a láz gyakorisága; a Sydney Egyetem kutatói által publikált tanulmány az első, amely közvetlen összefüggésbe hozza a globális felmelegedést a gyermekek egészségével.

A tanulmány szerint az emelkedő testhőmérséklet miatt megnövekszik a sürgősségi ellátásra szoruló gyermekek száma. A kórházi ügyeletre érkezők fő panaszai a gyomor- és bélhurut, valamint a láz lesz. A fokozott orvosi ellátás igénybevételét azzal magyarázzák a kutatók, hogy a gyermekeknél gyenge az agyi hőszabályozás irányításának a képessége.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a gyomor- és bélhurutos esetek aránya csökkent a magas UV faktorú napokon. A kutatást vezető Lawrence Lam szerint ez azért van, mert az ibolyán túli sugarak „sterilizálják” a földet. Doktor Lam szerint újabb vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák: vajon a melegedés vagy annak közvetlen hatásai – mint például a levegőben maradó szennyeződés – okozzák a tüneteket a gyermekeknél.

„Ez csak azt bizonyítja, hogy sürgősen szükség van további alapos vizsgálatokra arra vonatkozóan, hogy a klímaváltozás milyen hatással lehet a gyermekek egészségére” – mondta a kutatásvezető.

A tanulmányt az International Journal of Environmental Health Research múlt havi számában publikálták, amely megállapítja, hogy míg a gyermekek egészségére hatással lehet a hőmérsékletváltozás, jóval ijesztőbb fordulat várható a termelés és az élelmiszerellátás területén.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.