2006. június. 23. 11:21 MTI Utolsó frissítés: 2006. június. 23. 11:21 Tech

Globális felmelegedés helyett szélsőséges időjárás várható

Nemzetközi éghajlat-értékelő kutatócsoport alakult, a Zágoni Miklós fizikus vezette szervezet tagjai azt állítják, az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid elsősorban nem globális felmelegedést, hanem szélsőséges időjárási körülményeket okoz.

"Megtaláltuk a légkör szélsőséges változásainak okát" - mondta az MTI-nek Zágoni Miklós, az Alternative Climate Projekt (ACAP) vezetője.

Az öttagú, magyar, amerikai, ausztrál, angol és német kutatók részvételével létrejött csoport tudományos szakfolyóiratokban megjelent eredmények alapján 2007-re készíti el értékelő jelentését.

A kutatók szerint a legrosszabb kibocsátási forgatókönyvek esetén sem lesz a 2050-es évekig 1-1,5 Celsius-foknál, 2100-ig 2-3 Celsius-foknál nagyobb globális felmelegedés. Indokolják ezt azzal, hogy az elmúlt 150 év során a légkör szén-dioxid tartalma egyharmadával nőtt, a várakozásokkal ellentétben a hőmérséklet 3-5 Celsius fok helyett csak 0,6-0,8 Celsius fokkal nőtt.

A Föld atmoszféra rendszere képes olyan energia-átalakító visszacsatolások működtetésére, amelyek kordában tartják az üvegházhatás növekedését, ezáltal stabilizálják a felszín közeli átlaghőmérsékletet. Az üvegház-hőmérséklet emelkedéséért felelős sugárzási energiák más, a rendszerből eltávozni képes energiaformákba alakulnak át. Ez a légköri dinamika felerősödéséhez, mozgási energiáinak megnövekedéséhez vezet. Következményként felerősödnek a felszálló és örvénylő légmozgások, fokozódik a csapadék-képzés és a viharok intenzívebbekké válnak.

Az ACAP azt tervezi, kétévenként hozza nyilvánosságra vizsgálatait, amelyekben elsősorban a globális felmelegedés mértékét, valamint a regionális és lokális időjárási szélsőségek alakulását kívánják nyomon követni.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?