Milyen szaga van egy atomrobbanásnak?
Különös kiállítás nyílt egy brit egyetemen. A University of Sunderland kutatói olyan szagokat és illatokat állítottak elő, amelyeket már nem érezhetünk, vagy amelyeket nélkülük soha nem is érezhetnénk.
Óriási gázkitörés a Nap felszínén. De vajon milyen a szaga? © NASA |
„Olyasmit sikerült alkotnunk, amelyre még korábban nem volt példa” – nyilatkozta a Telegraph-nak Robert Blackson, az egyetem munkatársa, akitől a kémikusok, parfümszakértők, botanikusok és egy NASA-tudós tapapsztalatait kombináló kiállítás ötlete származik. „Nincsen olyan, hogy jó, vagy rossz szag, vagy illat, amit az egyik ember kellemesnek érez, a másik nem szereti.”
Az egyik legkülönlegesebb szag, az első atombomba után Hirosimában érezhető szag volt, amely Blackson szerint: „erőteljes, szúrós és nagyon fémes”. Emellett a kiállítás látogatója érezhetik Kleopátra hajának illatát is, amelyet egy Egyiptomban előszeretettel alkalmazott, gyantát is tartalmazó füstölő, a szenna nevű örökzöld növény és bor aromáiból kevertek ki. A szovjet Mir űrállomás – amely 2001-ben elégett a Föld légkörében – formaldehidtől, elszenesedett alkatrészektól és testszagtól bűzlik.
Ennél is különösebb az a szagminta, amely a kiállítás szervezői szerint a „Nap felszínének a szagát” idézi.
„Nehéz leírni, hogy ez milyen is valójában” – mondta Blackson. „De olyasmi, mint amikor besétálunk egy napsütötte szobába, egyfajta friss illat, némi fémes felhangokkal. Emellett azonban már kihalt virágok illatát is érezhetik a látogatók, amelyek már több száz éve kihaltak, illetve olyanokat is, amelyek csak az utóbbi 30 évben tűntek el az erdőirtások következtében.”
Ez utóbbi illatokat James Wong, a Conservation International botanikus kert szakértője segítségével keverték ki.
„Egy kihalt növény, vagy virág illatát „feltámasztani” sci-fibe illőnek tűnik, azonban jóval egyszerűbb procedúráról van szó” – fejtette ki Wong. „Egy csapat botanikussal együtt dolgozva összeállítottunk egy listát olyan növényekről, amelyek rokonságban állnak a kihalt növényekkel, emellett történelmi forrásokra is hagyatkoztunk. Ezeket kombinálva, a ma élő rokon fajták illatát alapanyagként felhasználva tudtuk kikeverni megfelelő vegyületeket.”
A kiállítás 2008 június 6-ig várja az érdeklődőket.