A táplálkozási szokásaink már az anyaméhben eldőlhetnek
Egy olasz orvos csoport a táplálkozási zavarok és a születéskori rendellenességek között talált párhuzamot: egy lehetséges magyarázat szerint az anya táplálkozása a terhesség alatt kihat a magzat agyának fejlődésére, s a terhesség alatti, illetve születés utáni táplálkozási rend egész életre beprogramozza az étvágy helyes vagy helytelen működését.
A padovai egyetem Angela Favaro vezette kutatócsoportja több klinikai tanulmányban próbálta pontosítani a betegségek okát, kialakulásuk menetét és a lehetséges gyógymódokat. Egy korábbi tanulmányban például egyértelmű összefüggést találtak a kutatók az anorexia és a szervezet szerotonin háztartásának zavarai között.
Az orvoscsoport 114 magát csonttá-bőrré éheztető anorexiás (anorexia nervosa) beteg, 73 féktelenül evő s azt nyomban kihányó bulimiás (bulimia nervosa) beteg és 554 rendesen táplálkozó, 1971 és 1979 között világra jött személy születési körülményeit vizsgálta meg a kórházi feljegyzések alapján.
A kutatók több olyan születéskori komplikációt azonosítottak, amelyek később növelik az anorexia vagy a bulimia kialakulásának kockázatát. Például az anya vérszegénysége vagy a méhlepény részleges elhalása egyértelműen hozzájárul az anorexia későbbi kifejlődéséhez. Az Archives of General Psychiatry amerikai tudományos szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint egy sor komplikáció esetén azt is meg lehet jósolni, hogy az anorexia milyen életkorban alakul ki.
A statisztikák szerint minél több a probléma a születéskor, annál fiatalabb életkorban jelentkezik az anorexia. Öt vagy több születési rendellenesség esetén átlagosan 16,3 éves korban, 1-5 komplikáció esetén átlagosan 17,5 éves korban, s a komplikáció mentes esetekben átlagosan 18,8 éves korban alakult ki a betegség.
A kutatók hangsúlyozzák: adatok híján nem tudták bizonyítani vagy cáfolni sejtésüket, hogy gyakran már az anyák is táplálkozási rendellenességgel küzdöttek és részben ez okozta a komplikációkat.