Plázs hvg.hu 2012. április. 23. 10:40

Napi tipp: így érdemes nassolni

A könnyű falatozás egyik nagy veszélye, hogy hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára, és többet enni, mint a főétkezések alkalmával. A nassolás lényege a mértékletesség, és kár vitatni a hasznosságát. Ha több mint négy-öt óra telik el két evés között, egy koradélutáni falatozás sokat segíthet, hogy egyenletesen tartsuk vércukorszintünket.

Jó választás lehet például egy maroknyi olajos mag. A mandula, pekándió, amerikai mogyoró, és a kesu mind tartalmazzák az egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek leviszik a koleszterint, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. És mivel a fehérjék mellett ezeket a „jó” zsírokat tartalmazzák, nem emelik meg a vércukorszintet, mint ahogyan a kekszek és sósrudak teszik. Mivel szinte minden olajos mag magas kalóriatartalmú (mandula a legalacsonyabb), egy marékkal együnk csak.

Falatozhatunk nyers zöldségeket is. Juttassunk extra mennyiségű zöldséget a szervezetünkbe úgy, hogy koktélparadicsomot, répát, piros és zöldpaprikát, uborkát, brokkoli rózsákat, és karfiolt eszünk. Fogyaszthatjuk natúr is, de tehetünk rá zsírszegény joghurtot, csökkentett energiatartalmú salátaöntetet, vagy egy-két evőkanál humuszt.

Az alma is hasonlóan jó döntés. A hámozatlan alma körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz. A héja ugyanis egészséges, oldható rostot tartalmaz, amely segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, és megelőzni a szívbetegséget, valamint antioxidánsokat, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel és csökkentik a cukorbetegség szövődményeit.