2009. április. 27. 07:10 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. április. 26. 22:40 Plázs

Fogyókúra lemondások nélkül

Töltött káposzta, gulyásleves, halászlé, lecsó – nem éppen fogyókúrázóknak való menüsor. Pedig a magyar konyha jellegzetes ételei azok számára sem tiltottak, akik fölösleges kilóiktól szeretnének megszabadulni. A lényeg az elkészítésen és a mennyiségen van. És persze a kitartáson.

„A testsúlycsökkentés nem azt jelenti, hogy meg kell válni a megszokott és szeretett ízektől: a szokásainkon kell változtatni" -  mondja a Medizónának Audikovszky Mária, a Szent Imre Kórház Lipid Részlegének belgyógyász főorvosa, aki azt is hozzáteszi, hogy attól a pillanattól fogva, amikor valaki elhatározza, fogyókúrába kezd, s elkezd figyelni arra, mit és mennyit eszik, az már önmagában is némi fogyáshoz vezet.

A belgyógyász szerint a kezdeti lelkesedés gyorsan elszállhat, s ha nincs meg valakiben a kellő elszántság és akaraterő, gyorsan visszajöhet a leadott súly. Az is gond szokott lenni, hogy valaki rövid idő alatt szeretne megszabadulni azoktól a plusz kilóktól, amit hosszú évek, akár évtizedek alatt halmozott fel, s ha nem ér el pár nap alatt látványos eredményt, csalódottan feladja. Pedig a testsúlycsökkentés egész életre szóló program, a fogyókúra éppen azért nem jó kifejezés, mert azt sugallja, meghatározott időtartamra szól.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.