Böjt és fogyókúra - egészséges receptek
A böjt alatt fogyasztandó italok lehetőleg bio zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek. Böjt idején csak a főzőlevét kortyolgatva, böjt után a zöldségekkel együtt fogyasztható - szögezi le Dánielné Rózsa Ágnes, dietikus.
Az alábbi igen egyszerű receptek kis energia- ám nagy vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalommal rendelkeznek. Nem csak böjtös étrendbe illeszthetőek be, gyermekek és felnőttek mindennapi étkezését tehetik változatossá, színessé, egészségesebbé.
Almás zellersaláta (4 személyre) böjt előkészítésére vagy utána visszatáplálásra
Hozzávalók: 1 doboz joghurt, 5 közepes darab alma, 1 közepes darab zeller, 1 evőkanál friss citromlé.
A megtisztított almát és a zellert vékony csíkokra vágjuk vagy durvára reszeljük, rácsepegtetjük a citromlevet, hozzákeverjük a joghurtot, és fél órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 85 kcal energia, 2,4 g fehérje, 1,8 g zsír, 13,6 g szénhidrát, 3,8 mg koleszterin, 5,5 g élelmi rost, 99,2 µg B1 vitamin, 162,3 µg B2 vitamin, 90,5 mg kálium, 93,5 mg kalcium, 12,3 mg C vitamin.
További receptek a HVG Online új egészségportálján.