2006. augusztus. 02. 14:56 hvg.hu Utolsó frissítés: 2006. augusztus. 02. 14:55 Plázs

Teljes kiőrlésű fehér kenyér hódít Amerikában

Az amerikai élelmiszerpiacon egyre inkább közkedvelt egy újfajta gabona, mely hordozza a teljes kiőrlésnek köszönhető előnyöket, valamint rendelkezik a fehér kenyér étvágygerjesztő színével, ízével, és könnyű szerkezetével. A titok egy olyan, fehér korpájú búza, amely egészséges, és egészen finomra őrölhető.

A korpás lisztből készült kenyérben minden értékes tápanyag és vitamin megőrződik, köszönhetően annak, hogy a gabonaszemeket hántolás nélkül őrölték meg. Magas a fehérje-, B-vitamin- és rosttartalma, viszont íze – a csersav miatt – savanykásabb, színe sötétebb, és kevésbé őrölhető finomra – ezáltal például alkalmatlan palacsintatésztába.

Annak ellenére, hogy a fehér búza már évek óta rendelkezésre áll, eddig kevésbé volt népszerű. Napjainkban kapott megfelelő figyelmet, köszönhetően az amerikai kormány élelmezési irányelveinek, melyek arra ösztönzik az embereket, hogy naponta legalább háromszor fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonákat.

Az első számú forgalmazó, a Norwich-i székhelyű King Arthur Flour adatai szerint tavaly óta 55 százalékkal emelkedett a fehér korpájú búzából készült tejes kiőrlésű termékek eladása.

A fehér búza vonzereje abban rejlik, hogy finomabb összetételű és világosabb – köszönhetően az alacsony csersav-tartalomnak –, mint a teljes kiőrlés során felhasznált bronzszínű társa, viszont egészségesebb, mint a minden célra megfelelő tradicionális liszt, melyhez a búzaszemeket őrlés előtt korpa- és csíramentesítik – eltávolítva ezáltal a fontos tápanyagokat és rostokat.