Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen
A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.
A vizsgálatok során 2258 manhattani idős ember étkezési szokásait tanulmányozták átlagosan négy évig. A páciensek rendszeresen beszámoltak étrendjükről, és másfél évenként demencia-ellenőrzésen vettek részt. A kutatás kezdetén egyiküknél sem volt kimutatható szellemi leépülés, azonban négy év után 262-nél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. A diéta hatásának vizsgálatához az orvosok 0-9-ig terjedő skálán osztályozták, ki mennyire követi szorosan a mediterrán étrendet. Mint kiderült: már a négy- és ötpontosok között is 15-25 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata.
© Dripnet |
Azok az orvosok is osztják a véleményt, akik nem vettek részt a kutatásban. Az elképzelés, mely szerint a szívbarát étrend megállítja a szellemi leépülést is, szoros összefüggésben áll azzal a ténnyel, miszerint „ami rossz a szívünknek, rossz az agyunknak is” – mondta Dr. Marilyn Albert, az Alzheimer's Association szóvivője. A feketelista éllovasai a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a túlsúly, a dohányzás, valamint az elhanyagolt cukorbetegség. A szakértő szerint a legfontosabb kutatási eredmény az, hogy kiderült: nem kell csodára várni, az emberek a mindennapi életvitelük javításával is segíthetnek magukon.