A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás
A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.
Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosságnak csaknem harmada (30 százaléka) szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, amelyek az első helyen állnak a vezető halálokok között az USA-ban.
Mindez a túlzott sóbevitel számlájára írandó. Az amerikaiak napi 4000-6000 mg konyhasót fogyasztanak, míg a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke visszaszorításáért küzdő American Heart Association ajánlásai szerint a nátriumklorid napi adagja nem haladhatja meg a 2300 milligrammot.
Az AMA által indított kampány keretében a szervezet arra próbálja rávenni az illetékeseket, hogy az élelmiszeripari termékeken fel legyen tüntetve azok sótartalma. A közismerten túlsózott termékek, olyanok, mint a hot dogok, a levesporok, a pizzák, sajtburgerek csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy ezek az étkek mennyire károsak az egészségre.