2006. január. 27. 08:35 MTI Utolsó frissítés: 2006. január. 27. 08:37 Táplálkozás

Nem véd a rák ellen az Omega-3 zsírsav

A szív-és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van az Omega-3 zsírsav, a rákos megbetegedések kockázatát azonban, ellentétben néhány kutató korábbi elgondolásával, nem csökkentik - állapította meg egy átfogó amerikai vizsgálat.

A RAND egészségügyi ellátórendszer és egy Los Angeles-i kutatóintézet munkatársainak megbízásából készült vizsgálat során a témában 1966 és 2005 között készült, 38 tanulmány adatait elemezték.

A bizonyos halakban, illetve olajos magvakban, elsősorban diófélékben lévő Omega-3 zsírsavnak számos előnyös hatása ismert - elsősorban a keringési betegségekben szenvedők számára jelent jótéteményt - ezen tulajdonságok között azonban a rákmegelőző hatás nem szerepel - jelentette ki a vizsgálatról beszámoló tanulmány szerzője.

Korábban megjelent néhány olyan tudományos írás, amely rákmegelőző hatást is tulajdonított az Omega-3-nak, ezen tanulmányok száma azonban csekély, és jóval több olyan vizsgálati eredmény áll a rendelkezésünkre, amelyek arra utalnak, hogy az Omega-3 zsírsav fogyasztása, és bizonyos tumorok előfordulásának alacsonyabb száma között nincs összefüggés - tette hozzá a kutatónő.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?