Kult hvg.hu 2020. május. 17. 13:18

Budapesten is nyithatnak a templomok

A budapesti korlátozások feloldásához kapcsolódóan hétfőtől már a főváros katolikus templomaiban is újra lesznek nyilvános misék, de a vallásgyakorlat még nem térhet vissza a régi kerékvágásba.

Erdő Péter bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében engedélyezte a nyilvános szentmiséket és más liturgikus cselekményeket. Mint az egyházmegye Facebook-oldalán elérhető közleményből kiderül, még számos óvintézkedést be kell tartani, köztük a papoknak és a szertartásban segédkezőknek fertőtleníteniük kell a mise során használt tárgyakat.

A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, az áldozás kizárólag kézbe adással történhet. A résztvevőknek a szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselniük. Perselyezésre csak a misék végén kerülhet sor. Sok helyen egyébként a járvány miatt áttértek az online – bankkártyás – adománygyűjtésre.

További intézkedésig a főegyházmegyében is fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés. Különösen az időseknek ajánlott, hogy továbbra is csak online kövessék a szertartásokat.

A gyónás is csak részben indul újra. Van, ahol hétfőtől – elsősorban szabad téren – már lehetőség van az egyéni bűnvallomásra, de továbbra is érvényben marad az általános szentségi feloldozás (amelynek előfeltétele a bűnök megbánása és a szilárd elhatározás, hogy amint lesz rá lehetőség, a gyónást elvégzi a bűnbánó).

A tömegrendezvényeket a hatósági előírások még nem teszik lehetővé, így közösségi alkalmak (esküvő, temetés) csak a járványügyi szabályok megtartásával tarthatók meg – zárul Erdő Péter közleménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról