Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 15. 08:23

Drágul a liszt, amit hamarosan követ majd a kenyér is

Gyenge volt az idei hazai búzatermés, a malmok szeptemberben árat emelhetnek.

Ebben a hónapban lisztáremelés lesz, ez biztosra vehető – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója.

Lakatos szerint Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál. A cikk szerint ennek csak a 30 százaléka, 1,4 millió tonnányi étkezési búza alkalmas őrlésre, de a jó búzából is megy exportra, fehérjepótlásként pedig a takarmányozáshoz is felvásárolnak belőle.

A vezérigazgató szerint a malomipar kereslete a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló árat 55-56 ezer forintra tornázta fel. Mivel a lisztet nem erre a szintre árazták be, ebben a hónapban árat fognak emelni a malmok, Lakatos szerint 3-5 százalékot. A szakember azt mondta, a drágulás végig fog futni az egész termékláncon,

tehát a sütőipari termékek ára is magasabb lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!