Nem enged a magyar kormány, adómentessé tenné a pálinkafőzést
Vállalkozás hvg.hu 2019. szeptember. 25. 09:44

Nem enged a magyar kormány, adómentessé tenné a pálinkafőzést

Korábban Brüsszel meghátrálásra kényszerítette a magyar kabinetet az ügyben.

A kormány az EU minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András.

A lap emlékeztet, év elején Szlovénia felvetette, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az EU a pálinkafőzést. A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, javaslatot is kidolgozott, amely szerint bárki száz liter tömény italt állíthatna elő évente közteher megfizetése nélkül. Az adómentesség – a magyar elképzelés szerint – az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozhatna, mint arra a helyzetre, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét.

A pénzügyminiszter helyettese úgy látja, az EU román elnöksége alatt lett volna esély arra, hogy egyeztessenek a javaslatról, időközben azonban átvették a finnek az elnökséget, amivel ez a remény szerinte szertefoszlott. Kijelentette:

a mostani európai viták tulajdonképpen arról szólnak, hogy feladjuk-e önmagunkat, külső kényszerek nyomására megváltoztatjuk-e az idők során kialakult életformánkat, vagy kitartunk mellette.

A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, az ügyben azonban kötelezettségszegési eljárás indult. A magyar kormány most újra tárgyalna, Tállai András szerint arról szólna az egyezkedés, hogy az egyébként csekély terhet előíró rendelkezéseket is el lehessen törölni.

2016 óta párlatadójegyet kell venniük azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát főzni. A NAV adatai szerint idén több mint 44 ezer jegyet váltottak ki, összesen 31 milliárd forintot fizettek érte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.