Néhány napja két érdekes hír is megjelent a hiper-szupermarketek megrendszabályozásával kapcsolatban - de egyik sem a magyarországi, vasánapi zárva tartást piszkálta. Az egyik hír Franciaországból, a másik Hollandiából érkezett, és mind a kettőnek kimutatható társadalmi haszna van. Ezt tényleg majmolni lehete!
A Felelős Gasztrohős posztolta ki a napokban a Facebook oldalára azt a két hírt, melyet idehaza is kritika nélkül "jó néven venne" a vasárnapi szabad vásárlásról leszoktatóban lévő fogyasztói közeg.
Az egyik a The Guardianban megjelent cikket szemlézi: Franciaországban jogszabály lép életbe arról, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketek nem dobhatnak ki ehető ételt. Büntetni rendelik eztán, ha a lejárt szavatosságú, de még ehető ételt a bolt nem jótékonysági szervezeteknek adja át – sőt, az áruházaknak erről szerződniük is kell a szervezetekkel.
A hivatalos becslések szerint a franciák átlagosan 20-30 kg élelmiszert dobnak ki évente a kukába, s ebből mintegy 7 kilónyit teljesen érintetlen csomagolásban – írja a The Guardian. A jogszabály ellen vétőket akár 75 ezer euróra, illetve 2 év börtönbüntetésre is ítélhetik.
A másik hír a holland NOS hasábjain jelent meg; arról, hogy 12 rotterdami és városkörnyéki szupermarket összefogásával az élelmiszer-pazarlásnak mondanak mostantól nemet. Az el nem adott paradicsomaikat, illetve más zöldségeket ugyanis összegyűjtik és feldolgozzák, és az így készült szószokat és levesalapokat külön is árusítani kezdik. Ha a kísérletük beválik, és sikeres lesz, a tervek szerint egész Hollandia beszáll a projektbe. Úgy számolják, úgy félmilliárd (!) eurót lehet így megmenteni a szemetesektől.