Itthon hvg.hu 2020. december. 28. 12:24

Operatív törzs: 1094 egészségügyi dolgozót oltottak már be

Országszerte öt helyen zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, de az oltópontok számát hamarosan 25-re növelik.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Hétfőn csupán Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője és Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vett részt az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Előbbi elmondta, hogy a múlt héten 9750 darab érkezett a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus-vakcinából, amely 4875 egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé.

Országosan öt – a három budapesti mellett Debrecenben és Nyíregyházán – helyszínen oltják az önként jelentkezőket,

mostanáig összesen 1094-en kapták meg a védőoltást.

Galgóczi elmondása szerint a következő hetekben folyamatosan érkezik majd vakcina Magyarországra, ezért az oltópontok számát 25-re bővítik.

Hozzátette azt is, hogy jövő év első felében várhatóan több oltóanyag is megkapja majd a forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), ezáltal pedig a tömeges oltás is megkezdődhet. Emlékeztetett, hogy a kormány 17,5 millió oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál, és az orosz és a kínai vakcinát is vizsgálják.

Hangsúlyozta emellett, hogy továbbra is fontos betartani a higiénés és a járványügyi szabályokat.

A friss járványügyi adatokat ismertetve Galgóczi úgy fogalmazott:

sok országgal ellentétben biztatóan alakulnak a járványügyi adatok Magyarországon, a cél az, hogy ezt megőrizzük”.

Mondta ezt annak tudatában, hogy az elmúlt napon a Koronavirus.gov.hu-n megjelent adatok szerint mindössze 4676 tesztet végeztek el, amelyek 13 százaléka lett pozitív – azaz jóval több az 5 százaléknál, amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasol –, és elhunyt újabb 114 beteg. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9161-re emelkedett.

Koronavírus: 114 halott, 609 új fertőzött

Mindössze 4647 tesztet végeztek vasárnap, ennek a 13 százaléka lett pozitív.

Gál Kristóf összesítve ismertette az elmúlt öt nap rendőri intézkedési adatait. Kiderült, hogy a rendőrök december 23–27. között összesen 834 emberrel szemben intézkedtek közterületen helytelen maszkviselés miatt, akik közül 274-et feljelentettek, 205-öt pedig megbírságoltak. Tömegközlekedőkkel szemben ugyanilyen okból 23, egyén zárt térben tartózkodókkal szemben pedig 57 esetben intézkedtek.

Az is elhangzott, hogy a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat az előző 5 napon 1668 ember szegte meg, 6 ember kutyasétáltatás közben ment távolabb 500 méternél a lakhelyétől. Az átutazók közül 279 ember ellen intézkedtek, a hatósági házi karanténban lévőket pedig összesen 59 835 alkalommal ellenőrizték.

Az operatív törzsnek küldött kérdések közül csak néhányat olvastak fel – hvg.hu azt kérdezte, hogy az egészségügyi dolgozók hány százaléka jelentkezett az oltásra, ám választ nem kaptunk –, az Észak-Magyarország például azt kérdezte, hány százalékos átoltottság szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. Galgóczi elmondása szerint nagyjából 60.

A Zalai Hírlap arról érdeklődött, hogy regisztráljon-e az oltásért az is, aki biztosan volt már koronavírusos. Az osztályvezető erre úgy válaszolt: igen, azoknak is ajánlják az oltást, akik 3 hónapnál régebben voltak betegek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan történik az oltás beadása, lehet-e előtte enni, inni, Galgóczi úgy felelt: az oltásra érkezőnek kérdőívet kell kitöltenie, az oltó orvos pedig röviden megvizsgálja, majd dönt az olthatóságáról. Enni, inni nyugodtan lehet előtte.

Az RTL Klub arra volt kíváncsi, hogy milyen mellékhatások mutatkoztak azokon, akik már megkapták az oltást Magyarországon. Galgóczi szerint mostanáig „különösebb oltási reakciót nem tapasztaltak”.

A német belügyminiszter szerint nem lehet több joguk azoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen

Horst Seehofer úgy látja: az oltásnak önkéntesnek kell maradnia, az állam pedig nem gyámkodhat a polgárok felett.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.