Világ MTI / hvg.hu 2020. december. 28. 06:30

Megkezdődött a nagy uniós oltókampány

A legtöbb tagállamban kórházi dolgozók és idősek kapták meg a vakcinákat. Csehországban azonban a miniszterelnököt oltották be elsőként.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az Európai Unió (EU) tagállamaiban vasárnap megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. December 27. történelmi nap 2020-ban – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután Ausztriában az első önként jelentkezőknek beadták a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát.

Ausztriában 80 és 93 év közötti időseket oltottak be reggel a Bécsi Orvostudományi Egyetemen (MedUni), illetve az elsők között kapta meg a vakcinát egy Covid-osztály vezetője is. A nap folyamán az osztrák tartományok többségében is elindítják az oltókampányt.

A vakcina a világjárvány elleni győzelem kezdetét jelenti. Minden újabb oltóanyag beadásával lépésről-lépésre egyre közeledünk a normalitás felé – fogalmazott Kurz.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a küzdelemnek még nincs vége, de ez a nap fordulatot jelent.

Németországban idősotthonokban kezdték meg a koronavírus elleni oltást vasárnap reggel. Első körben a 80 év feletti időseket, az idősotthonokban dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök, illetve egy 95 éves, második világháborús veterán kapta meg elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást. A nap folyamán a Prágában és az ország második legnagyobb városában, Brnóban működő kórházakban kezdik meg az országba érkezett 9750 oltóanyag beadását.

Litvániában az öt legnagyobb város kórházainak dolgozóit kezdték beoltani vasárnap reggel.

Olaszországban a római Spallanzani kórház három dolgozóját oltották be reggel először. Az országba 9750 adag vakcina érkezett eddig, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak.

Spanyolországban egy idősotthon 96 éves lakója és egy ott dolgozó segédápoló kapta meg az oltást elsőként Guadalajara tartományban Los Olmos városban az állami televízió jelentése szerint. Az oltókampányt azért ebben az idősotthonban kezdték meg, mert közel esik a Pfizer gyógyszercég egyik raktárához, ahová az oltóanyagok megérkeztek Belgiumból.

Cipruson és Svédországban is idősotthonok lakói és dolgozói kapták meg először a koronavírus elleni oltást.

Franciaországban egy Seine-Saint-Denis-i kórházban oltottak be egy 78 éves nőt, majd őt egy 65 éves sebészorvos követte. További húsz idős ember és egészségügyi dolgozó beoltásával folytatják a vasárnap indított oltókampányt.

Dániában a kampányt az idősek beoltásával kezdik, elsőként egy Fyn szigeti idősotthon 79 éves lakója kapta meg a vakcinát. Dániába is valamivel kevesebb, mint 10 ezer dózis oltóanyag érkezett, jövő hétre 38 ezer, azt követően pedig heti 48 ezer adagot várnak.

Lengyelországban egy varsói kórházban kezdték meg az oltásokat, elsőként egy ott dolgozó főnővér kapta meg a vakcinát, őt további olyan egészségügyi dolgozók követik majd, akik a koronavírus-fertőzöttek kezelésében vesznek részt.

Bulgáriában Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter oltatta be magát elsőként az új vakcinával, hogy személyes példát mutasson az embereknek. "Alig várom, hogy újra láthassam a 70 éves édesapámat anélkül, hogy azon kellene aggódnom, hogy esetleg megfertőzhetem őt" – mondta a miniszter a kamerák előtt. Az első napon kapta meg az oltást a szófiai katonai kórház vezetője, a járványellenes küzdelmet irányító stáb elnöke is. Bulgáriában első körben kórházi dolgozók és patikusok kaphatják meg a védőoltást.

Máltán egy állami kórházban dolgozó ápolónőt oltottak be elsőként a szigetország miniszterelnökének és egészségügyi miniszterének jelenlétében.

Finnországban is először helsinki egészségügyi dolgozók kaptak a védőoltásból. Az ország szombaton 9700 adagot kapott a német BioNTech és az amerikai Pfizer vakcinájából. Az ország más részein hétfőn kezdődik az oltási kampány.

Portugáliában a lisszaboni Santa Maria kórház ápolói kapták az első adagokat tízórás éjszakai műszakjuk leteltével. Görögországban állami vezetőik – az államfő, a miniszterelnök, a kormány tagjai, a püspökök és magas rangú katonai parancsnokok – kapták meg elsőként az oltást. "Ez a visszaszámolás első napja, hogy visszatérhessünk a normális életünkhez" – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

A nem EU-tag Norvégiában az idősotthonok lakóit sorolták az első helyre. "Történelmi alaknak érzem magam, talán mint az első ember a Holdon" – mondta egy 67 éves férfi, aki Oslóban az első oltást kapta.

Az Európai Unió az év végéig 12,5 millió adag vakcinát kap, ami 6,25 millió ember beoltására elég.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.