Gazdaság hvg.hu 2023. február. 07. 10:42

Összesen 80 Sparban adható le használt sütőolaj és zsiradék

Tavaly összesen 73 tonnányi környezetszennyező anyagot adtak le az áruházaknál kihelyezett gyűjtőkbe.

2021-ben kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketükben állított fel egy-egy 800 literes kapacitású, használt sütőolaj és zsiradék leadására használható speciális tárolót a Spar, majd tavaly nyár közepéig tizenegy, év végére pedig két fázisban további harmincöt ilyen átvevőhelyet létesítettek – írják közleményükben.

Az egyébként környezetszennyező, ám korszerű technológiával újrahasznosítható anyagokat a Biotrans Kft. szállítja el, ülepíti majd a felhevítést követően biodízel üzemanyagot készít belőlük. Az áruházlánc úgy látja, kezdeményezésüket a lakosság is örömmel fogadta, ugyanis 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már csaknem 73 tonna használt zsiradékot helyeztek el náluk.

spar.hu

Figyelmeztetnek, hogy a sütés-főzés során használt anyagok már kis mennyiségben is károsak az élővizekre, ezért óva intenek mindenkit attól, hogy a lefolyóba, árkokba, vízelvezetőkbe öntsék azt, vagy a háztartási kukákba dobják.

Magyarországon egyetlen év alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásoknál, ennek a mennyiségnek csak töredéke kerül gyűjtőpontokra. A kihelyezett tárolókba üvegben, PET palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve is le lehet adni ezt a fajta háztartási hulladékot, a lakóhelyünkhöz legközelebbi átvevőpontokat pedig interaktív térképen lehet megkeresni.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.