Gazdaság hvg.hu 2021. április. 29. 14:43

Jelentősen növeli oltóanyaggyártó kapacitását a Moderna

Jövőre már 3 milliárd adagot terveznek legyártani. Az ehhez szükséges fejlesztéseket idén elkezdik, így már 2021-ben több adag vakcinát lesznek képesek leszállítani, mint korábban előrejelezték. A vakcina újabb formulái ráadásul tovább is eltarthatók lesznek.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Hárommilliárd adagosra növeli 2022-re koronavírus elleni vakcinakapacitását a Moderna. Ebbe beleértik a 100 mikrogrammos alap-, illetve az ennél kevesebb hatóanyagot tartalmazó emlékeztető oltásokat is. A társaság közleményében jelezte, hogy már megkezdte az ehhez szükséges beruházásokat saját forrásokból. A kapacitásbővítés folyamatos, ennek köszönhetően már idén 800 millió-egymilliárd adag oltás legyártását ígérik.

A társaság közölte, hogy a beruházásoknak köszönhetően svájci gyártóhelyükön megkétszerezik, spanyolországi csomagolóüzemükben több mint megkétszerezik, amerikai üzemükben pedig másfélszeresére növelik a termelést. A termelés bővítése a korábban a Catalenttel és a Sanofival bejelentett együttműködésen felül értendő.

A társaság arra számít, hogy a következő években is jelentős igény mutatkozik majd a vakcinára, illetve a különböző újabb vírusvariánsok miatt várhatóan szükségessé váló emlékeztető oltásokra.

A társaság frissítette a vakcinájára vonatkozó tárolási javallatokat is, eszerint a fejlesztéseknek köszönhetően az oltóanyag legújabb formulája 3 hónapig lesz tárolható egyszerű hűtőgépekben, 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Jelenleg egy hónapig tudják garantálni a hatásosságát a fenti körülmények között, és 7 hónapig mínusz 20 Celsius-fokon tárolva. A frissebb formulák várhatóan még tovább lesznek eltarthatók.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?