Gazdaság Lengyel Miklós 2021. február. 22. 12:42

Napi ezerdolláros villanyszámlák Texasban a szokatlan hideg miatt

10 ezer százalékkal emelkedett az elektromos energia ára az USA második legnépesebb államában, ahol a havazás és a fagy miatt több millió háztartásban napokig szünetelt az áramszolgáltatás. Joe Biden elnök a hétvégén katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Texas államot.

Ötezer dollárnál is magasabb villanyszámlákat kaptak alig egyheti fogyasztás után igen sokan Texas államban, ahol a háztartások jórészében a nagykereskedelmi árhoz van kötve a fogyasztói ár. A Dallas Morning News számolt be arról, hogy az állami energiaszolgáltató küldött ki ilyen nagy összegű számlákat a fogyasztóknak Dallas és Fort Worth környékén. San Antonióban az energiaszolgáltató azt ígéri, hogy részletfizetési kedvezményt ad, akár tíz évre is.

Gregg Abbott kormányzó a hétvégén tárgyalt az illetékesekkel arról, hogy miképp lehetne enyhíteni a sokkot, amely a villanyszámlákkal éri a fogyasztókat Texasban.

Az alapprobléma az, hogy a hideg hullám előtt 50 dollárba került egy megawatt óra villamos áram, most viszont ez felment 9000 dollárra. Miért? Mert a földgázzal működő erőművek befuccsoltak a hideg miatt. Az enyhe éghajlathoz szokott texasiak viszont felkapcsolták a fűtést. Ennek következtében sok helyen leállt a rendszer. Ez óriási áramszünetekhez vezetett, amelyeket az energiaszolgáltató forgó rendszerben alkalmazott.

Keressenek más szolgáltatót! Ezt javasolja 30 ezer előfizetőjének az állami cég arra az esetre, ha az illetők sokallnák a számlát. Texasban a szabad piac elve érvényesül: mindenki onnan szerzi az energiát, ahonnan akarja. A fogyasztók általában egy hónapra kötnek szerződést a szolgáltatóval. "Sok texasi polgár nincs tisztában azzal, hogy mit is írt alá" – nyilatkozta Gene Wu demokrata képviselő a Dallas Morning Newsnak.

Vasárnapra helyreállt az áramszolgáltatás Texasban, ahol most a vízhiány okoz fokozott gondot. A kutak egy része ugyanis befagyott, és ennek következtében sok család csak nehezen jut vízhez.

Abbot kormányzó kijelentette, hogy "az áramszünet elfogadhatatlan". Lépéseket sürgetett a texasi törvényhozóktól, hogy változtassanak a rendszeren. Texas veszteségeit 50 milliárd dollárra becsülik.

Washingtonban is jelezték, hogy a szövetségi hatóságok kivizsgálják a nagy áramszünetek és a horribilis villanyszámlák ügyét Texas államban és az USA más részein is – írja a Business Insider.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról