Gazdaság MTI / hvg.hu 2020. december. 21. 16:55

Áder az Alkotmánybírósághoz fordult a hulladékgazdálkodási törvény miatt

Az államfő több ponton is alaptörvény-ellenesnek találta a múlt kedden elfogadott törvényt.

Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn.

Az államfő indítványában leszögezte, hogy bár a törvény számos rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos.

Áder János alaptörvény-ellenesnek tartja, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A köztársasági elnök kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

A parlament a hulladékgazdálkodás átfogó átalakításáról szóló törvényjavaslatot a múlt hét kedden fogadta el. A jogszabállyal a kormány központosítaná az ágazatot amellett, hogy komolyabban büntethetné az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszerével és a hulladékkal kapcsolatos visszaéléseket.

Komoly változás az lenne az eddigiekhez képest, hogy míg eddig a településeknek kellett gondoskodniuk a szemét elszállításának megszervezéséről, a jövőben ennek a közszolgáltatásnak a működtetése egy koncesszoré lenne, és a kukásautókat üzemeltető – jellemzően önkormányzati – cégek csak annak alvállalkozói lehetnek.

Ez meglehetősen kiszolgáltatott helyzet, hiszen a szemétdíjat az állam határozza meg, az alvállalkozói szerződéseket pedig a koncesszor, és ha a hulladékos cégnek, például a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek nem tetszik a rendszer, legfeljebb annyit tehet, hogy felhagy a tevékenységével, és még a sokmilliárdos vagyonát is át kell adnia üzemeltetésre az új alvállalkozónak.

További részletek itt:

Belenyúl és lenyúl: két ágazatot kapnak karácsonyra a kormány kedvencei

Kisajátítás és az uniós előírások áthágása is belefér annak érdekében, hogy a kormány az évi több százmilliárdos üzleteteket, a mobilfizetést és a hulladékgazdálkodást koncesszióba adja kedvezményezettjeinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.