Gazdaság hvg.hu 2020. október. 26. 12:59

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A francia külügyminisztérium most arra szólította fel a bojkottáló országokat, hogy hagyjanak fel ezzel az alaptalan lépéssel.

Emmanuel Macron francia elnök még februárban hirdette meg az iszlám szeparatizmus elleni harcot, de a koronavírus-járvány miatt tavasszal ez háttérbe szorult. A téma azután került újra elő, hogy október 16-án egy csecsen fiatal lefejezett egy francia tanárt, Samuel Patyt, aki korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed prófétáról mutatott karikatúrákat a tanítványainak.

„Az egyik állampolgárunkat azért ölték meg, mert a szólásszabadságról tanított a diákjainak, azt tanította, hogy lehet hinni vagy nem hinni. A honfitársunk egy tipikus iszlamista terrorista merénylet áldozata lett” – mondta az eset után a francia elnök, aki azt is megjegyezte, hogy „az iszlamisták a jövőnket akarják”, de Franciaország „nem adja fel a képregényeit”. Ez utóbbi kijelentés azért is fontos, mert a muszlim vallásban tilos Mohamed és Allah képes ábrázolása.

Ezután több közel-keleti országban, így Kuvaitban, Jordániában és Katarban is bojkott kezdődött a francia termékek ellen, Líbiában és Szíriában pedig tüntetések voltak. Szombaton pedig Recep Tayyip Erdogan török elnök javasolta a francia elnöknek, hogy vizsgáltassa meg az elmeállapotát.

Mindez azonban nem hatotta meg Macront, aki vasárnap kijelentette, hogy „soha nem fogunk engedni”.

Most a francia külügyminisztérium arra szólította fel a termékeiket bojkottáló országokat, hogy „ezeket az alaptalan lépéseket azonnal fel kell függeszteni, ugyanúgy, ahogy az országunk elleni támadást, ami mindössze egy radikális kisebbség erőszakolt ki”.

A franciák aggodalma érthető, hogy Szaúd-Arábiában, a világ legnagyobb arab gazdaságában a hétvégén a francia Carrefour elleni bojkottra való felhívás volt az egyik legfelkapottabb téma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról