Gazdaság hvg.hu 2020. október. 25. 15:41

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt

A színes gyémántokat viszont szinte senki nem kereste.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Vegyesen alakult a 2020-as év első fele és a legdrágább és különlegesebb luxustermékek piacán. A színes gyémántok nem mentek, a különleges táskák és whiskyk piaca viszont szárnyalt – összegezte a portfolio.hu a Knight Frank elemzése alapján.

Mint írták, a járvány kezdetekor és a tőzsde bezuhanásával mindenki azt várta, hogy megindul a roham a különböző értékes tárgyak, akár luxuscikkek iránt, hasonlóan a 2008-as pénzügyi világválság idején tapasztaltakhoz. Mivel azonban a tőzsde hamar magához tért, ez nem történt meg. Ráadásul a lezárások miatt az élő aukciós eladások is szüneteltek.

Egyes luxuscikkeknél tényleg nagy volt a gond, például a színes gyémántok piacáról egyszerűen nem tudtak riportokat kiadni az első és második negyedévre, mert annyira visszaesett a vásárlások száma. Más luxuscikkek vásárlói azonban már egy ideje hozzászoktak az online aukciókhoz, ezeknél nagy volt a növekedés.

A luxustáskák egy év alatt mintegy 20%-os értéknövekedésen mentek keresztül 2020 második negyedévében, de a ritka whiskyk iránt is nagy volt az érdeklődés, ennek a kategóriának 12%-kal ment fel az értéke. Az igazán ritka whiskyk a 10 éves értéknövekedésben toronymagasan vezetnek, 535%-kal nőtt meg az áruk egy évtized alatt. Különösen luxuscikknek számít például az öreg skót malátawhisky, egy tavalyelőtti londoni aukción egy üveg 1926-os Macallan whiskyt 1,2 millió fontért, vagyis mai árfolyamon 484 millió forintnak megfelelő összegért értékesítettek.

A műalkotások piacát különösen rosszul érintette a járvány, az Art Basel és az UBS által közzétett jelentés szerint a galériaeladások 36% -kal csökkentek 2020 első félévében a 2019-es azonos időszakhoz képest – írta a lap.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról