Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 14. 14:44

Az egész világ mélyrepülésben, Kína azonban köszöni szépen, jól van

Kijöttek a friss GDP-adatok a G20-ak gazdaságairól.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Az előző negyedévhez képest a G20-ak teljesítménye összességében 6,9 százalékkal csökkent a második negyedévben, ami nemcsak történelmi mélypont, de nagy növekedés a három hónappal ezelőtti 1,6 százalékos visszaeséshez képest is – derül ki a friss adatokból.

Természetesen az országok nem nyújtottak azonos teljesítményt: India például 25,2 százalékkal esett, az Egyesült Királyság 20,4 százalékkal, míg a harmadik legnagyobb visszaesést Mexikóban mérték (-17,1 százalék). Az EU önmagában 11,4 százalékos GDP-visszaesést produkált, miközben az USA 9,1, Japán 7,9, Oroszország és Dél-Korea pedig egyaránt 3,2 százalékot esett.

A világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító csoportban Kína jelenti az egyetlen kivételt, hiszen növekedni tudott az ország gazdasága. Nem is akárhogy, a hivatalos adatok szerint 11,5 százalékkal. Ennek oka vélhetően az lehet, hogy bár az ázsiai országban indult útjára az egész világot letaroló koronavírus-járvány, hamarabb ki is lábalt belőle.

Éves alapon a G20-ak teljesítménye 9,1 százalékkal esett, a legnagyobb mértékben Indiáé (-23,5 százalék). Kína itt is a kivétel volt, ő ugyanis 3,2 százalékkal növekedett.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?