Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 14. 09:00

A járvány történelmi, a vártnál nagyobb pofont adott a magyar gazdaságnak

13,6 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság a második negyedévben. A Pénzügyminisztérium csak 10 százalékos recessziót várt. A 2009-es válság idején sem volt ekkora visszaesés.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. A nemzetgazdaság teljesítménye az I. félévben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint.

A recesszió történelmi mértékű, a 2009-es válság idején is csak 7-8 százalékos GDP-visszaeséseket lehetett látni.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene.

Akkorát zuhant az EU GDP-je, mint még soha

Az egyéni vállalkozók aktivitásán látszik, hogy már jövünk ki a válságból - állítja az MNB inflációs jelentése. A jegybank szerint idén nőni fog a GDP, a munkanélküliség az év végére már alig lesz rosszabb, mint a járvány előtt volt, de a béremelkedés lassulásán látszik majd egy ideig a krízis.

A járvány gazdasági hatásai és a bevezetett korlátozó intézkedések az első negyedévet alig érintették, a másodikat viszont már annál inkább, így nem az volt a kérdés, hogy volt-e recesszió, hanem hogy mekkora. A várakozások 10 százalék körüli visszaesés körül mozogtak.

A második negyedévben nagyjából 10 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest – közölte még júliusban Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon a tárca saját Heti Gazdasági Indexének (HGI) alakulására hivatkozva. A 10 százalékos recesszió a negyedéves átlag, a pénzügyminiszter által közzétett grafikon tanúsága szerint a visszaesés mélypontján, áprilisban a HGI éves alapon közel 20 százalékos mínuszban volt. A mutató májusban és júniusban már javult, július elejére már csak mínusz 2,3 százalékon állt. Varga szavaival: „megkezdtük a visszakapaszkodást”.

Az év egészét illetően az előrejelzések nagyon nagy szórást mutatnak. A pénzügyminisztérium 3 százalékos recesszióval számol, az Európai Bizottság 7 százalékos visszaeséssel, a JP Morgan elemzőcég 6,3 százalékos csökkenést vár – lefelé mutató kockázatokkal. A sorból egyedül az örökké optimista Matolcsy György elnökölte jegybank lóg ki, amely korábbi prognózisán ugyan rontva, de még mindig 0,3 és 2 százalék közti növekedést kalkulál. Igaz, a jegybank már a második negyedévre is csak 7 százalékos visszaesést becsült, nem pedig 10 százalékost, mint a Pénzügyminisztérium, és különösen nem 13,6 százalékos, mint ami a valóság lett.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?