Gazdaság hvg.hu 2020. június. 09. 17:00

Van a magyarok 80 százalékának egy vágya, amit szinte biztosan nem fog teljesíteni az Orbán-kormány

Egy friss kutatás szerint a magyarok elsöprő többsége üdvözölné az általános alapjövedelmet.

A magyarok 80 százaléka szeretné, ha az Orbán-kormány bevezetné az általános alapjövedelmet – derül ki Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek 53 százaléka szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell lépni, míg további 27 százalék szerint csak fokozatosan, az érintettek megkérdezésével lehet megtenni.

Emellett 14 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez a rendszer valójában sehol sem működik, így nem támogatná a bevezetését, míg 6 százalék szerint egyszerűen túl drága lenne a fenntartása.

Érdekesség, hogy a nők valamennyire jobban szeretnék az alapjövedelmet: míg náluk 84 százalék mond igent, a férfiaknak csak a 76 százaléka.

A Napi.hu megemlékezik róla, hogy az általános alapjövedelem – amelyet minden állampolgár megkap – eddigi leghíresebb tesztje Finnországban volt: 2017 januárjától két éven át havi 560 eurót juttattak 2000 véletlenszerűen kiválasztott munkanélkülinek. A kísérlet nem váltotta be a reményeket, ugyanis nem nőtt a foglalkoztatottság, ám a programban részt vevők boldogabbak és egészségesebbek voltak, jobban bíztak a jövőben, mint a kontrollcsoport tagjai.

Sok reményt ugyanakkor ne fűzzünk a dologhoz, Orbán Viktor március végén egy parlamenti kérdésre adott válaszában kijelentette, hogy nem támogatja az alapjövedelmet.

"Minden vitára emlékszem, ami erről szól, kell-e adni mindenféle teljesítmény nélkül a magyar embereknek 100 ezer forintot, és további 50 ezret gyerekenként. Minden magyar ember ki tudja számolni, hogy ez mibe kerül, hova kerül-e és hogy jó lenne-e."

– mondta akkor.

Ezért szerinte azt kell megcélozni, hogy az embereknek legyen munkája és tisztességes bére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.