Gazdaság MTI 2020. április. 29. 21:06

Nem változott az amerikai jegybank kamata

A piaci várakozásoknak megfelelően 0,00-0,25 százalékos sávban tartotta az irányadó kamatot szerdán az amerikai jegybank kamatdöntő fóruma.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) március első felében váratlanul két alkalommal is csökkentette az alapkamatot. Március 3-án 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra süllyesztette az irányadó dollárkamatot, majd március 15-én egy teljes százalékponttal zéró közeli szintre, a 0,00-0,25 százalékos sávba a koronavírus miatt.

A szerdai kamatdöntő ülést követően kiadott közleményében a Fed megerősítette azt a vállalását, hogy minden tőle telhetőt megtesz a gazdaság fellendítése érdekében. A Fed úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány "súlyosan" befolyásolja a közeljövő kilátásait, és "jelentős kockázatokat" jelent középtávon.

A közlemény szerint "a jegybank elkötelezte magát minden lehetséges eszköz bevetésére, amivel támogatni lehet az amerikai gazdaságot ebben a kihívásokkal teli időszakban."

Alig néhány hét alatt jelentősen változott az amerikai gazdaság helyzete, így például miután történelmi mélypontra került a munkanélküliség, néhány hét alatt 26 millióra ugrott a munkanélküli segélyért folyamodók száma. A koronavírus terjedésének a lassítása érdekében országszerte bezártak a nagy ipari vállatok és a kisebb cégek is.

A Fed szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy "mindaddig fenntartja a jelenlegi kamatot, amíg nincs meggyőződve arról, hogy a gazdaság túljutott a nehezén és rálépett arra az útra, ami a maximális foglalkoztatás és az árstabilitás felé visz".

Washingtonban szerdán hozták nyilvánosságra azt a nem végleges adatot, amely szerint az amerikai GDP 4,8 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A folyó negyedév még rosszabb lehet, elemzők szerint akár 30-40 százalékos gazdasági visszaesésre is sor kerülhet, a jövő héten nyilvánosságra kerülő, áprilisra vonatkozó munkanélküliségi ráta pedig 20 százalékot is jelezhet.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.