2014. június. 21. 14:22 MTI Utolsó frissítés: 2014. június. 21. 14:23 Gazdaság

Véget ér az olcsó pénz korszaka?

Az amerikai gazdaság önfenntartó módon is képes a növekedésre, ezért a jegybank szerepét betöltő Fed a jövő év második felében már kamatot emelhet - vélekedtek elemzők.

A Reuters által megkérdezett szakértők az idei évre 2,2 százalékos amerikai gazdaságnövekedésre számítanak a májusban várt 2,5 százalék után. Jövőre a GDP-bővülés ütemét 3 százalékra teszik a választ adók.

Az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzés visszafogása elsősorban azzal függ össze, hogy az első negyedévben komoly gondokat okozott a gazdaságnak a rendkívüli téli időjárás. A kormány nem végleges számításai szerint a március végével záródott három hónapban a GDP 1 százalékkal zsugorodott.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) napokban ismertetett legújabb idei évre vonatkozó előrejelzésében 2,5 százalékos gazdasági növekedést várt a korábban becsült 2,8 százalék helyett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,8 százalékról 2 százalékra rontotta az idei évre vonatkozó becslését.

A gazdaságnövekedés szempontjából fontos munkanélküliség folyamatos csökkenésért várják a szakértők, az idei átlagos 6,3 százalékos ráta 2015-ben 5,8 százalékra változik.

A Reuters által megkérdezett 48 elemző többsége szerint a munkaerőpiaci helyzet javulása is hozzájárul ahhoz, hogy a Fed kamatot kezd emelni. Szerintük erre a jövő év második felében kerülhet sor, többségük szerint a kamatszint a jelenlegi 0,00-0,25 százalékos sávról első körben 0,5 százalékra nő. A Fed régóta, 2008 decembere óta tartja a jelenlegi kamatszintet, amit legutóbbi, június 18-iki kamatdöntő ülésén megerősített. A Fed alacsony kamatszintje, valamint a gazdasági növekedést támogató mennyiségi lazítása az olcsó pénzzel jelentős mértékben növelte a pénzbőséget a piacokon az elmúlt években.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.