2014. március. 19. 12:48 hvg.hu Utolsó frissítés: 2014. március. 19. 14:02 Gazdaság

Giró-Szász: "sajtókacsa" a nemzeti italbolt terve

A Kormányzati Információs Központ cáfolja azt a sajtóhírt, amely szerint a kormány nemzeti italboltok nyitását tervezné a választások után – mondta a kormányszóvivő szerdán az MTI kérdésére.

Giró-Szász András sajtókacsának nevezte a hvg.hu szerdán közölt hírét, mely szerint nemzeti italboltok "jöhetnek" a választások után, és az élelmiszerboltokban csak sört és bort lehet majd árulni. Cikkünkben arról számoltunk be, hogy a kiskereskedelmi szektorban sokan erre számítanak, és kormányzati körökből is ezzel egybecsengő információk érkeznek.

A kiskereskedelmi szektorban nehéz olyan nagyobb piaci szereplőt találni, amely ne hallott volna még arról, hogy a kormányzatnál felmerült az égetett szeszek kereskedelmének korlátozása a választások utáni időszakban. A hvg.hu-nak több élelmiszerlánc egymástól függetlenül megerősítette, hogy tud ilyen információról, emellett ugyanerről számoltak be a kiskereskedelem élelmiszerláncoktól független más képviselői is, és még a vendéglátóiparban is találkoztunk ezzel az értesüléssel. 

A kormányzat felől ugyancsak több, egymástól független forrásból érkezett a hvg.hu-hoz olyan információ, amely megerősítette a terv létezéséről szóló értesülést. Egy a kormányzati terveket ismerő forrás a hvg.hu-nak azt mondta, döntés még nem született az italboltokról, de a választások után bevezethetik a rendszert. Egy piaci forrás pedig miniszterelnökségi informátorra hivatkozva azt mondta, a kormány még latolgatja az ötletet, és a népharagtól tartva nem biztos, hogy meglépi.

A nemzeti italboltokról szóló kormányzati ötletet az elmúlt években több sajtóorgánum is megírta. Tavaly tavasszal a Magyar Narancs hosszan idézett egy a Nemzetgazdasági Minisztérium számára készült szakértői feljegyzésből, amely arra is utalt, hogy a szeszforgalom újraszabályozásáról született kormányzati ötletet a tárcának küldték kidolgozásra.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.