2013. június. 07. 16:22 MTI Utolsó frissítés: 2013. június. 07. 18:29 Gazdaság

Megvan a Raiffeisen Bank új vezérigazgatója

Karl Sevelda eddigi vezérigazgató-helyettest nevezte ki a Raiffeisen Bank International (RBI) felügyelőtanácsa pénteken a bécsi központú bankcsoport új vezetőjévé.

A tanács pénteki ülésén formálisan is elfogadta a vitatott szingapúri befektetései miatt távozó Herbert Stepic eddigi vezérigazgató lemondását, és 2017 közepéig Seveldát bízta meg az RBI vezetésével. A 63 éves Sevelda 15 éve dolgozik a Raiffeisennél. Az RBI közleményében hangsúlyozta, hogy az új vezető kiváló kapcsolatokat ápol az osztrák és nemzetközi ügyfelekkel is. Az RBI közleménye szerint kinevezésével a folyamatosságra akarják helyezni a hangsúlyt a vezetésben, és kifejezik az eddigi stratégia folytatásával szembeni bizalmukat.

Herbert Stepic harminc éven át dolgozott az RBI-nél, jelentős részben az ő vezetése alatt ment végbe a bankcsoport közép- és kelet-európai leányvállalatainak kiépítése. Meg nem erősített osztrák sajtóértesülések szerint távozásával felszínre kerültek a belső nézetkülönbségek arról, hogy milyen súlyt szánjanak a jövőben a külföldi terjeszkedésnek a bankcsoport stratégiájában. Az új vezető pénteki bemutatkozó sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy folytatni akarja az eddigi irányvonalat.

Megfigyelők szerint az új vezetőre vár annak eldöntése is, hogy mikor fizesse vissza a bank a 2009-ben igénybe vett 1,75 milliárd eurós osztrák állami segítségnyújtást. Az RBI már többször kilátásba helyezett egy tőkeemelést a piaci viszonyok alakulásának függvényében.

Stepic május végén ajánlotta fel távozását, amelyet akkor már hallgatólagosan el is fogadott a felügyelőtanács. Stepic nem vitatta az ingatlanbefektetések tényét, de tagadta az OffshoreLeaks portál és a News hetilap állítását, miszerint azok offshore befektetések voltak. Azzal indokolta távozását, hogy meg akarja óvni a bankot a várható vitáktól és támadásoktól.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.